Toplu görüşmelerde zam teklifi yarına kaldı

5. turun sonunda, yapılacak zam teklifinin yarın masaya yatırılacağı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Hükümet, memurlara gelecek yıl için yapılacak zam teklifini yarın masaya getirecek.

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 5. tur toplantısında mali haklarla ilgili görüşmelere yarın saat 14.00'te devam edilmesi kararlaştırıldı.

Hükümetin memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusundaki teklifini yarın sendikalara sunacağı bildirildi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantıdan sonra yaptığı konuşmada, Hükümetin, mali ve sosyal haklarla ilgili teklifini alamadıklarını belirtti. Akyıldız, "Yarınki toplantıda dile getirilmesini umut ediyoruz" diyerek, kamu çalışanlarının beklentilerin hayal kırıklığıyla sonuçlanabileceğini ifade etti.

Gündoğdu: Siyasi irade henüz masaya oturmadı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki teklifini getirmediğini belirterek, "Siyasi irade henüz masaya oturmadı" dedi.

Gündoğdu, toplu görüşmelerin 5. turunun ardından Başbakanlık Merkez Bina önünde yaptığı açıklamada, toplantıda bürokratların iradesinde değerlendirmeler yapıldığını savundu.

Bürokratların, 2002-2009 yıllarına ilişkin geriye dönük çalışmayı iyi yaptıklarını dile getiren Gündoğdu, ancak 2010 yılına ilişin herhangi hazırlık olmadığını ileri sürdü.

Ahmet Gündoğdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi ile ilgili bakanların ekonomik krizin geçmekte olduğu yönünde açıklamalar yaptığına işaret ederek, ancak bürokratların farklı bir tablo yansıttıklarını öne sürdü.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, yarın saat 14.00'te yapılacak toplantıya, talepleri gözden geçirip hazırlık yaparak geleceklerini bildirdiğini ifade eden Gündoğdu, basın mensuplarının soruları üzerine, hükümetin getireceği teklif konusunda bir tahmini olmadığını, ancak 2010 yılı için hedef enflasyonun altındaki bir rakamın, sağlıklı, geleceği gören bir rakam olamayacağını söyledi.

Gündoğdu, tekliflerinin yaklaşık 2 aydır konuşulduğunu, ayrıca 15 Ağustosta resmen Kamu İşveren Kuruluna sunulduğunu anımsatarak, bunlara rağmen hükümetin henüz bir teklifle gelmemesini sağlıklı görmediklerini kaydetti.

Ahmet Gündoğdu, "Maalesef teklif yok, siyasi irade henüz masaya oturmadı" diye konuştu.

Evren: Görüşmeler sohbet toplantısı olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor

KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşmelerin bir sohbet toplantısı olmanın ötesinde bir anlam taşımadığını ileri sürdü.

Toplu görüşme sürecini protesto eden KESK üyeleri, Sakarya Caddesi'ndeki Özgürlük Heykeli önünde toplandı.

Burada grup adına açıklama yapan Evren, toplu görüşmelerin şimdiye kadar olan oturumlarında kamu emekçilerinin talepleri konusunda "hiçbir somut ilerleme sağlanamadığını" öne sürdü.

Evren, "toplu görüşme modelinin iflas ettiğini" iddia ederek, "Kamu emekçilerinin ekonomik sorunları, yapılacak yüzde 5-6'lık ücret zamları ile çözülmez. Kamu emekçilerinin yüzde 95'i yoksulluk sınırı olan 2 bin 400 TL'nin altında bir gelire sahip" dedi.

KESK olarak toplu iş sözleşmesi için ısrar ettiklerini kaydeden Evren, şu görüşleri savundu:

"Toplu görüşmeler bir sohbet toplantısı olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor. KESK toplu iş sözleşmesi için ısrar ediyor, toplu görüşme oyununa ortak olmuyor. Çünkü toplu görüşme emekçiler için bu karanlık tabloyu değiştirmez, tersine daha da karartır. Emekçilerin sefaletten kurtulmalarının yolu, herkese onurlu bir yaşam, insanca bir ücret mücadelesinden geçer. Grevli toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesinden geçer. Buradan siyasi iktidara sesleniyoruz, toplu sözleşme hakkımız vardır, siz gasp ediyorsunuz. Grev hakkımız vardır, siz yok sayıyorsunuz. Bugün bu hak gasbının toplu görüşme hukuksuzluğuna ve emekçilerin sefalete mahkum eden politikalarınıza karşı 1 saat iş bırakıyoruz."

Sami Evren'in açıklamasının ardından bir süre slogan atan grup, olaysız şekilde dağıldı.

Akyıldız: Kamu İşveren Kurulu yüzde 2,3'lük bir artışı dile getirecek

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu yüzde 2,3'lük bir artışı dile getirecektir" dedi.

Akyıldız, toplu görüşmelerin 5. tur görüşmelerinden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Ağustosta Kamu İşveren Kuruluna sundukları mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerin ülke açısından getireceği yükün ve bunun yansımalarının bir rapor haline getirileceğini ve bu raporun görüşüleceğini anımsattı.

Toplantıda, raporun değerlendirmesini yaptıklarını anlatan Akyıldız, toplantıya yarın saat 14.00'te devam edeceklerini kaydetti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya toplantı sonunda "Şimdi gazetecilere ne açıklama yapacağım" diye sorduğunu, Yazıcı'nın da "yaptığımız toplantıyı açıklarsanız yeterli" şeklinde yanıt verdiğini aktaran Akyıldız, şöyle devam etti:

"Ben Karadenizliyim. Karadeniz şivesiyle bugün ne yaptığımızı size açıklamak istiyorum. 'Dedi bana, dedum ona' politikasıyla sadece birbirimize diyeceğimizi dedik ama ayın 15'inden bugüne kadar Kamu İşveren Kurulunun kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek mali ve sosyal haklarla ilgili herhangi bir teklifini alamadık. Bunun yarına ertelenen toplantıda dile getirilmesini umut ediyoruz ancak Sayın Bakan'ın ifade ettiği bir cümle de bunun hangi noktada gelişebileceğini ve beklentilerin hayal kırıklığıyla sonuçlanabileceğini şimdiden ifade etmem mümkündür. Çünkü Sayın Bakan 'abartılı rakamlarla kamu çalışanlarını beklentiye sokmayın' ifadesini kullanmıştır. Hazine Müsteşarı, bu seneki enflasyon hedefiyle gelecek seneki enflasyon hedefini kümülatif değerlendirdiğimizde 2010 yılı sonu itibarıyla yüzde 11 oranında toplam enflasyon gerçekleşeceğini, 2009 yılı itibarıyla yüzde 8,7'lik enflasyon farkı, daha doğrusu ücret artışı sağlandığını ifade ederek, yüzde 11'den geriye kalanın zam olarak yansıtılabileceği şeklinde bir ifade kullanmıştır. Yani öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu, yüzde 2,3'lük bir artışı dile getirecektir. Bunlar sadece tahmin. Sözlerden çıkardığımız sonuçlardır. Kamu çalışanlarının beklentilerine cevap veren sonuçlar değildir."

SES üyesi bir grup, toplu görüşmeleri protesto etti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bir grup, toplu görüşmeleri protesto etti.

Çapa'daki İstanbul Tıp Fakültesi yerleşkesinde bir araya gelen ve sloganlar atan grup adına yapılan açıklamada, toplu görüşmelerin bugün 5. oturumunun gerçekleştirildiği anımsatılarak, grev hakkı tanıyan toplu iş sözleşmesi talebine değinildi.

Açıklamanın ardından grup olaysız şekilde dağıldı.