Toplumsal barış için sağduyu çağrısı yaptı

Yeni yasama yılının açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Çiçek, toplumsal barış ve huzuru korumak için herkesi sağduyulu olmaya çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek Meclis Başkanı olarak, toplumsal barışı ve huzuru koruma konusunda herkesi sağduyulu davranmaya davet ederek, Meclis'in, 24. Dönem 2. Yasama yılında iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri ve bağımsız milletvekillerinin katkılarıyla, millet tarafından minnetle ve şükranla anılacak önemli çalışmalar yapılacağına, ülkenin ve milletin menfaatleri doğrultusunda en iyi, en doğru çözümlerin hayata geçirileceğine yürekten inandığını bildirdi.

Çiçek, TBMM Genel Kurulunda, yeni yasama yılının başlaması dolayısıyla yaptığı sunuş konuşmasına, yeni yasama yılının ülkeye, millete ve tüm insanlığa huzur ve mutluluk getirecek çalışmalara vesile olmasını dileyerek başladı.

TBMM'nin 24. Dönemde milletin beklentilerini karşılamak, milli hedefleri gerçekleştirmek ve ülkenin huzur ve refahı için çalışacağını belirten Çiçek, milletvekillerinin, milletten aldığı temsil görevini en iyi şekilde yerine getireceğine inandığını söyledi.

Çiçek, "Milletvekillerimiz ve siyasi gruplar yapacakları çalışmalar ve gösterecekleri demokratik olgunlukla demokrasimizin gelişmesine katkı sağlayacaklardır" diye konuştu.

İşbirliği ve diyalog kanallarının geliştirilmesi, uzlaşı zemininin ve kültürünün güçlendirilmesinin demokrasiyi daha ileri noktalara taşıyacağını dile getiren Çiçek, "Bu dönem TBMM yüzde 95'ler gibi büyük bir temsil oranına kavuşmuştur. Kadın milletvekili sayısının artması ise hepimizi sevindirmektedir. Bu tablonun çalışmalarımızda bize güç katacağı, verim ve başarımızı artıracağı inancındayım" dedi

Milli iradenin, halkın egemenliğinin tecelli ettiği yer olan TBMM'nin, demokrasinin ve kalkınmanın en büyük güç kaynağı olduğunu ifade eden Çiçek, Türkiye'nin, yokluklar içerisinde var olma mücadelesi veren bir durumdan, bugün dünyanın saygın ülkelerinden birisi haline gelmişse, bunda Meclisin payının çok büyük olduğunu söyledi.

Çiçek, demokrasinin kalbinin attığı bu kurumun, milletin ve ülkenin her zaman önünü açan çareleri üretme başarısını gösterdiğini belirten Çiçek, "Bundan sonra da yüksek sorumluluk bilinciyle hareket ederek, milletimizin umudu olmaya, ülkemizin sorunlarına milletimizin menfaatleri doğrultusunda çözümler üretmeye devam edecektir" dedi.

"Meclis'in en önemli gündem maddesi yeni anayasa"

Yeni yasama yılında Meclisi bekleyen en önemli gündem maddelerinden birisinin hiç şüphesiz "yeni anayasa" olduğunu dile getiren Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilindiği üzere 1982 Anayasası günümüze kadar sayısız defa değişikliğe uğramış ancak bunca değişikliğe rağmen üzerindeki 'darbe anayasası' imajını atamamıştır. Bu imaj nedeniyle yaşanan her sorun haklı ya da haksız Anayasa'ya mal edilir olmuştur. Kaldı ki Anayasa'nın birçok toplumsal soruna kaynaklık ettiğini göz ardı etmek de mümkün değildir. Ülkemizde toplumsal mutabakata dayalı yeni bir anayasa ihtiyacı ve bu ihtiyacın giderilmesi yönünde ciddi bir beklenti mevcuttur.

Çiçek, yeni bir Anayasa yapımının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada zorlu bir süreç olduğunu ifade etti.

"Terörle çözüm aramak çağdışılıktır"

Gündemdeki en önemli konulardan birisinin hiç şüphesiz geçmişten beri büyük acılar yaşatan terör sorunu olduğunu ifade eden Çiçek, söyleyecek sözü olmayanların şiddete başvuracağını kaydetti.

Çiçek, sözlerini şunları söyledi:

"İnanmak istiyorum ki TBMM çatısı altında görev yapacak olan bütün milletvekillerimiz şu hususta hemfikirdir; terör, bir insanlık suçudur. Terör yoluyla ve terör yöntemleriyle sorunlara çözüm aramak çağdışılıktır ve ilkelliktir. İnsan hayatına kasteden, kan döken, can alan, pusu kuran teröre ve terör şebekelerine karşı mutlaka 'güçlü bir irade' sergilemeli ve bu iradeyi hiçbir zaman politik rekabete feda etmemeliyiz. Hukuk alanını çiğnemeye kimsenin hakkı olamaz. Kimin ne isteği talebi varsa bunun en evvel konuşulacağı yer burasıdır. Hukuk içinde kalarak demokratik yol ve yöntemlerle sorunlara çözümü burada bulabiliriz. En doğru olan yol budur. Her şeyi burada konuşabiliriz. Çözümleri de birlikte bulabiliriz. Bunu yaparken hepimize düşen bir sorumluluk var; Bu kürsüdeki ve bu çatı altındaki her kelime her cümle bir yarayı kanatmayı değil, bir yaraya şifa olmayı esas almalıdır. Yanlışın eşiğinde olanı daha çok yanlışa sürüklemek ve onunla köprüleri atmak yerine onu gerçeğe çekecek uzlaşma dilini bulmak zorundayız. Zaten zor alan da budur ve demokrat olmak bu zorluğu aşabilmektir.

Meclis Başkanı olarak, toplumsal barışı ve huzuru koruma konusunda herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Şunu da asla unutamayız; Demokraside hak ve özgürlükler de sadece yaşayan bireyler içindir."

TBMM Başkanı Çiçek, 24. Dönem 2. Yasama yılında iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri ve bağımsız milletvekillerinin katkılarıyla, millet tarafından minnetle ve şükranla anılacak önemli çalışmalar yapılacağına, ülkenin ve milletin menfaatleri doğrultusunda en iyi, en doğru çözümlerin hayata geçirileceğine yürekten inandığını bildirdi.

Çiçek, kendisinin de Meclis başkanı olarak bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bu sürece katkı yapma gayreti içerisinde olacağını ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir