Toprak ile TMSF yine karşı karşıya

Danıştay'ın kararı sonrası; Toprak Grubu malların iade edilmesini istedi, TMSF "İade söz konusu olamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – TMSF ile Toprak Grubu arasındaki çekişme devam ediyor. Danıştay’ın bugünkü kararı farklı yorumlanırken, iki tarafı bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Danıştay 13. Dairesi, Toprak Grubu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) borcunu hesaplayan ve gayrimenkullerinin satılmasına ve borç tutarının tahsili için takibata geçilmesine ilişkin fon kurulu kararı ile borçların takiplerinin kaldığı yerden devamına ilişkin ödemeye çağrı mektubunun yürütmelerini durdurdu.

Daire, Toprak Grubu'nun Fon'a olan borcunun TMSF tarafından fazla hesaplandığını, yapılan tahsilatlar düşüldükten sonra grubun borcunun tekrar hesaplanmasını istedi.

Halis Toprak, Toprak Grubu'nun fona olan borçlarının tasfiyesini sağlamak amacıyla imzalanan ek protokol gereklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle imzalanan ek protokol uyarınca 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle Grubun bakiye borcunun 132.639.123 dolar olarak hesaplanmasını, gayrimenkullerin satılmasına ve borç tutarının tahsili için takibata geçilmesine ilişkin Fon Kurulu'nun 9 Ocak 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi, söz konusu Fon Kurulu'nun bu kararının da yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Toprak Grubu'nun Fon'a olan borcunun Gruptan yapılan tahsilatların düşülmesinden sonra 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle Fon tarafından fazla hesaplandığını belirleyen Daire, 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle grubun borcunu 132.639.123 dolar olarak saptayan dava konusu işlemde de hukuka uyarlık bulunmadığını belirterek kararın yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Davalı TMSF'nin bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Toprak: Mallarımız iade edilsin

Bu arada Toprak Grubu, karar sonrasında Aslanlı Köşk de dahil olmak üzere tüm taşınmaz malların ve tapuların, 23 sanayi tesisi ve 22 şirketin Danıştay'ın verdiği karara uyularak iade edilmesini istedi.

TMSF: Mallarının iadesi söz konusu değil

TMSF ise yaptığı açıklamada Danıştay 13. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararının, malların iadesine ilişkin değil, borç miktarının tespitine ilişkin olduğunu bildirdi. Açıklamada "TMSF yargı kararlarına uygun olarak işlem tesis edecek olup, yeni borç miktarı üzerinden yasal takibini sürdürecektir. Toprak Grubu'na mallarının iade edilmesi söz konusu değildir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir