TPE mevzuatı değiştirdi, 500 bin marka yeniden başvuru yapacak

Türk Patent Enstitüsü, 'mağazacılık' olarak adlandırılan 35. sınıfın kapsamını değiştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Adres Patent Genel Müdürü Ali Çavuşoğlu, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) Marka Tescil Mevzuatı'nda önemli bir yeniliğe giderek "mağazacılık" olarak adlandırılan 35. sınıfın kapsamını değiştirdiğini, değişiklik sonucunda bugüne kadar tescil edilmiş 500 bin markanın yeniden marka başvurusunda bulunacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TPE'nin, sektörün beklentisini karşılamak ve uluslararası standartlara ulaşmak için marka tescil mevzuatında önemli bir değişikliğe gittiğini, bugüne kadar genel olarak "mağazacılık" olarak adlandırılan 35. sınıfın artık ürün ve hizmetlere göre ayrı ayrı tescillenebileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Örneğin A isimli tekstil firması bugüne kadar 35. sınıfta tescil yaptırdığında mağazacılık alanında diğer tüm sektörlerdeki A isimli markaların tescil hakkını engellemiş oluyordu. Yapılan değişiklik ile TPE, A isimli tekstil firmasının sadece tekstil alanında mağazacılık sınıfını kapatmasına ve diğer sektörlerin ya da başka ürün satışı yapanların da A ismini bu sınıfta tescil ettirebilmesine olanak tanıdı. Bu durumda iki firma da kendi sektör ve ürün skalası içinde markasını 35. sınıfta tescil ettirebilirken hiçbir firma dahil olmadığı bir sektör ya da ürün için 35. sınıfta tescilli sayılamayacak. Tek bir marka altında birçok ürün satan market tarzı mağazaları da mağdur etmek istemeyen TPE, bu tip firmalar için de ürün ve sektör bölümü için 'çeşitli' ibaresi kullanma hakkı tanıyor" ifadesini kullandı.

Mevzuat değişikliği sonucunda bugüne kadar 35. sınıfta tescil edilmiş 75 bin markanın başvurusunu yenilemesi gerektiğini, sektör ya da ürün belirtmeyen markaların 35. sınıftaki başvurularının tehlikeye girmiş olacağını savunan Çavuşoğlu, daha önce diğer sınıflarda tescillenmiş 425 bin markanın da diğer kişiler tarafından 35. sınıfta tescil edilmemesi için bu sınıfta sektör belirtilerek müracaat yapılması gerekeceğini bildirdi.

TPE'nin Marka Tescil Mevzuatı'nda önemli bir yeniliğe giderek "mağazacılık" olarak adlandırılan 35. sınıfın kapsamını değiştirdiğini, değişiklik sonucunda bugüne kadar tescil edilmiş 500 bin markanın yeniden marka başvurusunda bulunacağını belirten Çavuşoğlu, uygulamanın küçük ölçekli ürün bazlı çalışan firmalar için büyük bir avantaj sağladığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir