Trabzon sektörel teşvikle büyür
Mustafa YANMIŞ / Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi
Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Akdeniz'in limanı üzerinden Karadeniz'e komşu ülkelere açıldığı modern bir bölge merkezi olan Trabzon'a yönelik yatırımlarda
ağırlıklı olarak ticaret öne çıkıyor. Trabzon'un sanayide fazla ilerleme kaydedemediğini düşünüyoruz. Bu nedenle Trabzonlu işadamları olarak tarımsal sanayie ve ulaşıma da ağırlık verilmesini bekliyoruz. Bölgemiz hava taşımacılığında iyi bir noktaya gelmesine karşın demiryolu ihmal edilmiştir. Demiryolu bizim için gelecekte önemli bir ulaşım aracı olacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun gerek tarımsal gerekse maden açısından zenginliklerinin Kuzey Baltık ülkelerine ihracatını sağlamak için demiryolu mutlaka gerekiyor. Baltık bölgelerinden gelen diğer madenlerin ve sanayi ürünlerinin de tren yoluyla Akdeniz'e ve Irak'a kadar gönderilmesi sağlanmalıdır.
Trabzonlu sanayiciler sektörel bazda teşvikle önlerinin açılacağını düşünüyor.
Örneğin Sürmene'de yapımı süren bir tersane var. Bu tersanenin hızlı büyümesi, Rusya'daki tersanelerle yarışabilmesi, Tuzla ve Yalova'daki tersaneler seviyesine çıkabilmesi için sektörel teşvik gerekiyor. Tersane ile birlikte yan sanayileri de ortaya çıkacaktır. Yan sanayie de teşvik verildiği zaman Rize ve Trabzon ilçeleriyle birlikte bu sanayiin içinde kendini bulacaktır. Bu da 5-10 bin kişiye iş istihdamı yaratacağı için devlet çok kısa zamanda vereceği teşviki geri alacaktır.
Yöredeki fındık, çay gibi tarımsal ürünlerin de sektörel olarak teşvik edilmesini istiyoruz. Fındığın çikolata olarak ihraç edilmesine taraftarız. Son nihai ürün olarak ve sektörel bazda baktığınızda bugün 3-4 lira olan fındık, o zaman en az 7 lira olur. Getirilecek kaliteli fındığa ton başına verilecek fiyatla çiftçimiz desteklenirken, fındıkçımız da mağdur olmamış olur. Bu tür fabrikalar fındıkçının güvencesi olacaktır. Sektörel teşvikle yaklaşık 8 milyona yakın bir üreticiye ulaşılmış olur.
Trabzon, turizm, ticaret ve tarımsal sanayide gelişmeye aday. Dışarıdaki trabzonlu işadamlarını vefa borcu gereği bölgeye yatırıma davet ediyoruz. İnanıyorum ki gelecekte yapacakları yatırımlardan pişman olmayacaklardır. Kentteki işadamları ticarette kazandıklarını sanayide kullanırlarsa sanayi ve imalatları daha hızlı gelişir. Bu da diğer illerdeki sanayicilerle yarışma şanslarını artıracaktır. Trabzon çok iyi şeyler yapmaya çalışmasına rağmen ayakkabıcılıkta Konya, Çorum ve Ankara'yla yarışamıyor. Çünkü Trabzon'da bu şehirlerdeki gibi ortak kooperatifler kurulamıyor. Trabzon'u hem para kazanılan hem de tatil yapılabilen bir şehir olarak görmemiz lazım. Bu anlamda da turizm de ön plana çıkarılmalıdır.