Trabzon'un su değirmenleri elektrik üretmek için ideal
Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) Genel Sekreteri
Trabzonlular müjde... Köylerimizde, yanımızda yöremizdeki her su değirmenin yeri artık altın madeni değerinde; haberiniz olsun. Neden? Çünkü; "Her su değirmenin yeri elektrik üretmek için ideal yerlerdir" cümlesi bize altın madeninin yerini işaret ediyor. Her vadide onlarca değirmen olduğunu biliyoruz. Pek çoğunun yeri hakkında bilgimiz yok. Keşke olsaydı.. Haritalara işlenmiş olsaydı değirmen yerleri. Saniyede kaç litre su kullandıklarına, düşüleri, taşlarının çaplarına dair kayıtlar olsaydı elimizde.
Kiminin yerinde yeller esse de önemli olan , orda bir değirmenin olduğunu bilmemizdir. Muhtarlar iş başına, Aslında hepimiz iş başına... İşte ilgili yasa; Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Mevzuatı. ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu değişikliklerine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, kurulu gücü azami 500 kilovatlık üretim tesisi ile mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf. 'Bu tüzel kişilerin ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi halinde uygulanacak teknik ve mali usul ve esaslar kurum tarafından çıkartılacak bir yönetmelikle belirlenir' deniliyor. Çıkarılacak sonuç şudur; 500 kw'ye kadar elektrik üretmek için şirket kurma zorunluluğu yok. Fazla gelen enerjiyi de satabileceksiniz ama bunun için de bir yönetmelik hazırlanıyor, biraz sabır.
Artık Trabzon'un köylerinde, ilk yatırım maliyetine katlanarak sonsuza kadar bedava elektrik kullanma olanağı var. Tarım Bakanlığı'nın kırsal kalkınma destek programı tam da bunu destekliyor.
Tarım Bakanlığı desteği diyor ki; yenilenebilir enerji kullanarak yapacağınız sera için yapacağınız 500 bin TL'ye kadar harcamanızın yüzde 50'sini hibe olarak vermeye hazırım. Son başvuru tarihi 31 aralık 2009 olarak ilan edilmiş durumda. Başka finansman kaynakları da bulunabilir elbette.
Yapılması gereken tesisi kurmak için doğru adrese gitmektir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik ve Makine Mühendisliği Bölümü SANTEZ ya da bir TÜBİTAK projesi ile ilgili yasaya uygun 500 kilowatlık santrallerin kurulmasına katkı vermesi için harekete geçmelidir. Elektrik Mühendisleri Meslek Odası'nın da uygun adres olduğu açıktır.
Konu ile ilgili olarak Celallettin Çiftçi, Mustafa Yanmış da uygun kişisel adresler olabilir. Öncü üretim yapanlardan Osman Şahin de ilginç bir adres olabilir. Tarım İl Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü de uygun adreslerdir. Valimize de Trabzon"un en önemli hammadde kaynağının irili ufaklı derelerdeki enerji olduğunu anımsatmak isterim. Bu işe katkı verenler, enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılmasına da katkı verecektir. Ülke sevgisini göstermek için de çok uygun bir çalışma alanı önümüzde duruyor...