Trakya'da arı kayıpları araştırılıyor

NKÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Oskay: "2006'dan bu yana yaşanan büyük çapta arı kayıpları var. Bunların nedenleri bilim insanları tarafından araştırılıyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 


TEKİRDAĞ - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, "2006'dan bu yana yaşanan büyük çapta arı kayıpları var. Bunların nedenleri bilim insanları tarafından araştırılıyor" dedi.


Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın Kayı köyündeki arıcıların yüksek miktarda arı kaybı yaşandığı yönünde üniversitelerine başvuruda bulunduklarını belirtti.
 

Bununla ilgili yaptıkları incelemede bölgede 160 koloniden sadece 5'inin sağ kalabildiğini gözlemlediklerini ifade eden Oskay, şöyle konuştu:
"2006'dan bu yana yaşanan büyük çapta arı kayıpları var. Bunların nedenleri bilim insanları tarafından araştırılıyor. Geçen yıllarda bölgede ayçiçeği ekim alanlarında böceklere karşı ruhsatsız kullanılan kimyasalların neden olduğu koloni kayıplarını tespit etmiştik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ve Arı Yetiştiricileri Birliği'nin aldığı önlemlerle geçen sezon bu kayıpların önüne geçildi."


Araştırmalar sonucu özellikle yurt dışından getirilen kaçak ana arılar yüzünden yeni virüslerin ve nosema cerana hastalığının ülkeye girdiğine de dikkati çeken Oskay, şöyle devam etti:
"Sağ kalan kolonilerden arı örnekleri topladık. Bu örneklerde nosema sporlarına ve virüslere bakacağız. Bölgemizdeki arıcılarımıza bölgemize binlerce yıldır adapte olmuş Trakya arısıyla çalışmalarını öneriyoruz."

"Trakya Arısı ekotipinin korunmasını istiyoruz"

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada da Trakya Arısı ekotipinin korunmasını istediklerini söyledi.


Kırklareli'de Trakya arısının koruma altına alındığını ve bu alanın genişletilmesini istediklerini ifade eden Ada, şöyle konuştu:
"Türkiye'de her bölge kendi ekotipi ile çalışmalı. Özellikle Kanola bitkisinin ekilmesinden sonra Nisan, Mayıs aylarında bölgeye dışarıdan çok fazla arı gelmekte. Biz arıcıların gelişine karşı değiliz. Fakat arıların çoğalma döneminde gelmesi bizim yerli ekotipimiz için olumsuz bir faktör. Geçen yıl, ortalama koloni başına 20 kilogram bal alıyorduk. Bunda ayçiçeklerinde kullanılan ilaçların büyük etkisi vardı. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalarda ilaçtan dolayı arı kayıplarının önüne geçtik."

(AA)