Treyler sahteciliğine ‘DNA’ çözümü

Üreticileri milyonlarca euroluk zarara uğratan sahte treyler sorununa Avustralyalı DataDot Technology kesin çözüm sunuyor. DataDotDNA teknolojisiyle treylerin DNA’sı çıkarılıyor, kimlik değişimi imkansız hale geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-019.jpg

Treyler sektöründe sahtecilik olayları kabus olmaktan çıkacak. Piyasada dolaşan yaklaşık 3 bin sahte treylerlerle milyonlarca euroluk zarara uğrayan üretici firmalara çözüm Avustralya merkezli DataDotTechnology’den geldi. Şirketin DataDotDNA kodlama teknolojisi treylerin DNA’sını çıkarıyor, treylerlerin şase numarasını değiştirerek yeniden piyasaya sürülmesinin önüne geçilebiliyor. 

‘Change’ adı verilen yöntemle rehinli treylerler yeni şasi numarasıyla başka bir üreticiye ait uygunluk belgesi ve uygunsuz bir fatura ile trafiğe çıkıyor. Yıllık yaklaşık 25 bin treylerin üretildiği sektörde 3 bine yakın aracın bu yöntemle yeniden piyasaya sunulduğu belirtiliyor. Tırsan ve Serin gibi Türkiye’nin en büyük treyler üreticilerini açtıkları davalarla milyonlarca euroluk alacağını tahsil etme savaşı verirken, Treyler Sanayicileri Derneği (Treder) de hazırladığı kapsamlı bir raporu geçtiğimiz aylarda Başbakanlığa sunmuştu. Ürün tanımlama ve orjinallik tanımlama teknolojilerinde dünya liderleri arasında sayılan DataDotTechnology ise bu soruna çok iddialı bir çözüm sunuyor. 

DataDot Technology’nin Türkiye distribütörlüğünü yapan MET Tekstil ve Kimya şirketinin yöneticilerinden Sarhan Erel, sektördeki sahte treyler sorununu kökten çözeceğini savundukları DataDotDNA teknolojisini DÜNYA’ya anlattı. DataDotDNA’nın motorlu ve motorsuz taşıtlar için ürün kodlama teknolojisi olduğunu belirten Erel, “Araçların hırsızlığa, kimlik değişimine karşı korunması ve ek bir güvenlik sağlaması için geliştirilmiş Avustralya menşeli, patentli çok özel bir güvenlik teknolojisi sunuyoruz” dedi. Bu teknolojinin özellikle sadece seri numarası ile takip edilen treyler gibi ürünlerde çok etkili bir şekilde kullanılabileceğine dikkat çeken Erel, “Uygun maliyetli, pratik ve çok etkili bir çözüm olan Data- DotDNA teknolojisiyle firmaların ürettiği treylerlerin hırsızlık, kimlik değiştirme ve çalınma-bulunamama olaylarında çok önemli düşüşler sağlanabileceğine inanıyoruz. DataDotDNA uygulaması yapılan treylerler her şart altında takip edilebilecek ve etkisiz hale getirilemez özel bir kimliğe sahip olabilecek” diye konuştu. 

Teknoloji 20 yıl kendini koruyor 

Bu teknolojide her biri 0,5 mm – 1,0 mm çapında üzerlerine ait oldukları aracın şasi veya seri numarası lazer işleme teknolojisi ile kazınmış on binlerce polimer disk patentli püskürtme sistemi ile söz konusu ürünün değişik pek çok noktasına entegre ediliyor. On binlerce DataDotDNA partikeli artık treylerin yapısına ait bir DNA gibi çıkartılamaz, değiştirilemez bir kimlik kanıtı olarak işlev görüyor. DataDotDNA’nın yapıştırıcısının özel olduğunu ifade eden Erel, “Ürünün üzerinde en az 20 yıl kalacak şekilde geliştirilen teknoloji su, nem ve yol şartlarından etkilenmiyor” dedi. 

Her araca uygulanabiliyor 

DataDotDNA’nın üzerindeki bilginin tespiti konusunda da bilgi veren Erel, şöyle konuştu: “Data- DotDNA yapıştırıcısı UV ışığına tepki verir. UV ışık kaynağı araç üzerinde gezdirildiğinde DataDotDNA uygulanan yerler tespit edilebilir. DataDotDNA üzerindeki bilgi ise en az 100x gücündeki özel bir ışıklı büyüteçle okunarak tespit ediliyor. Tek bir DataDotDNA partikeli üzerindeki bilginin tespit edilmesi tüm aracın kimliğinin yüzde 100 tespiti için yeterli.” 

Özel spreyleme teknolojisi sayesinde DataDotDNA kodlamasının her tür araca veya makineye uygulanışının son derece pratik ve kolay olduğunu vurgulayan Erel, "Her satılan treyler için üretici firmaya ve o treylere ait özel bilgileri üzerinde bulunduran tek kullanımlık el sprey kitleriyle treylerin pek çok farklı bölümüne spreylenerek uygulanıyor" diye konuştu.

Avustralya’da çalınma oranları yüzde 90 düştü!

Avustralya milli araç hırsızlığını azaltma komitesi tarafından yapılan bağımsız çalışmada üç ayrı markanın DataDotDNA uygulandığını ifade eden Sarhan Erel, otomobillerindeki çalınma oranlarının 1 yıl süreyle gözlemlendiğini ve sonuçta ilk çalınma oranlarında yüzde 90’lara varan düşüş sağlandığını belirtti. Benzer birkaç örnek daha sunan Erel, şöyle konuştu: “Nissan Amerika’nın DataDotDNA uyguladığı otomobil parçalarında çalınma oranlarında yüzde 60 düşüş oldu.Güney Afrika’da DataDotDNA teknolojisini kullanan kiralık araç filolarında otomobil hırsızlığı yüzde 60 azaldı. Avustralya’da 40 okulda gerçekleştirilen pilot çalışmada tüm demirbaşlar DataDotDNA ile kodladı ve okullardaki çalınma oranlarında yüzde 89 düşüş gözlendi. 6 ay içerisinde toplam 250 bin dolar tasarruf sağlandı Bunun gibi daha pe kçok benzeri örnek DataDotDNA kodlama sisteminin gerçekten ne kadar etkili bir sistem olduğunun kanıtı.”