Troy, emtiada IMEX'i kurdu
Troy Madencilik, Türkiye'deki emtia alıcısı ile satıcısı arasındaki sıkıntıları ortadan kaldıracak İstanbul Metal Borsası'nı (IMEX) hayata geçirdi.
Yakup SAYAR
İSTANBUL - Troy Madencilik San.ve Tic. AŞ, İstanbul Metal Borsası (IMEX) Ticaret Platformu'nu hayata geçirdi ve 20 Ocak 2011 tarihi itibariyle fiziki maden, mineral ve emtia alım – satım teklif kabullerine başladı.
Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ Genel Müdürü Hüseyin Çelik, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de ilk olan bu ticaret platformundaki işlem hacminin 2015 yılına kadar 500 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini söyledi. Troy olarak kuruluşlarından bu yana emtia piyasaları ile çok iç içe olduklarını belirten Çelik, "Bu piyasalardaki gelişmeleri hissetme ve görebilme özelliğimiz var diye düşünüyorum. 2005'de kurulduğumuzdan itibaren İAB üyesi olduk ve hemen kıymetli maden piyasasında kısır döngü haline gelmiş olan piyasamız ile uluslararası piyasalara arasındaki ilişkiyi sağlayan önemli bir hizmeti üstlendik" dedi.
Son yıllardaki performansları ile en hızlı büyüyen şirket sıralamalarına ulaştıklarına dikkat çeken Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; "Edindiğimiz birikimimizi kıymetli maden haricindeki emtialarda da kullanmak istedik. Türkiye'deki emtia alıcısı ile satıcısı arasında ciddi bir sıkıntı olduğunu görerek, bu bağlamda emtia piyasalarına dönük çalışma başlattık ve İstanbul Metal Borsası Ticaret Platformu'nu (IMEX) gerçekleştirdik.
Söz konusu platformu zengin maden, mineral ve emtia varlığımızın uluslararası piyasalara arzını temel hedef alarak hayata geçirdik. Nedir bunun esprisi dediğimizde ise Türkiye'de emtia ve maden üreticileri var. Ama bu üreticiler satış kısmında problem yaşıyorlar ve alıcı bulamıyorlar. Komisyoncuyla uğraşıyorlar, çantacılarla, alıcı satıcı gerçek fiyattan mı aldı, iyi fiyat mı kötü fiyat mı bunu karşılaştıramıyorlar. Uzun – orta vadeli işlem yapacaksa kendini hedge etme noktasında başka bir alternatifi yok. Bunları düşünerek çalışmalara başladık ve fiziki mal sistemine dayalı bir ticaret platformunu hayata geçirdik."
Alıcı ile satıcı arasında şeffaf bir platform
Söz konusu platforma üye olmanın bazı kriterleri olduğunu ve henüz lansmanını dahi yapmadıkları platforma yoğun bir ilgi olduğunu belirten Hüseyin Çelik, "Sistem birkaç gün önce faaliyete geçti. Tanıtım yapmadığımız halde 30'dan fazla şirket bizi onayımızdan geçmeyi bekliyor. Sisteme bireyler üye olamıyor. Belli kriterlere sahip olan şirketler müşteri olabilecek. Müşteri olma kriteri, borsaya nasıl üye olunuyorsa burada da aynı. Firma inceleniyor olumlu karşılanırsa teklif verebiliyor.
Müşteri dediğimiz kıstasta madenciler, üreticiler, toptancılar, brokerlik yapanlar, tüketicileri, sanayicileri bu işlemin içine koymak istiyoruz. Bu fonksiyonu, özellikle Türkiye'de ve dünyada LME bir piyasa var, bunun sadece ana metallerin, madenlerin saf halinin olduğu bir yapı var.
Emtianın, maden, cevher ya da standart olan olmayan koşulu olmadan standart sadece teklifte kriterleri henüz yok. İşte biz burada en önemli nokta burada üretilen emtiaların dünya piyasalarına çıkışını sağlamak. Mesela krom fiyatının ne olduğu bilinmiyor burada fiyat oluşacak. Taşıma, lokasyon bunların her biri kriter ama teklifler Türkiye'deki bir teslimatı alabileceği gibi dünya üzerinde başka bir ülkeyi de alacak.
Troy olarak biz hem lojistik hem takas hem de ödeme noktasında pozisyon alıyoruz. Lojistikte gözetleme firmaları üzerinden teslimatları yapacağız. Diğer özelliği de vadeli teklifler verebilmek süretiyle fiyat hareketlerinden kendilerini koruya bilecekler. Platformda, fiyatlama ve teklif noktasında her türlü değiştirebilme olabilir.
Ödeme, tahsilat teslimat sorunu yaşamadan alış satış yapabilecek. Ürün ister blok şeklinde, ister parça parça şeklinde olabilecek. Teslimat Türkiye ile sınırlı değil ve dünyanın herhangi bir noktasına da olabiliyor. Biz satıcı için alıcı, alıcı için satıcıyız. Müşterilerimizi göreceğimiz web tabanlı bir ticaret platformu oluşturduk" diye konuştu.
2020'de 1 milyar dolarlık hacim hedefi
Yeni ticaret platformu ile pazarlama, satış, lojistik ve operasyonla birlikte toplam 20 kişiye yakın istihdam planladıklarını ifade eden Çelik, Troy'un sistemden kazancının komisyon değil kabul edilen fiyat üzerinden iskonto ya da prim kazancı olacağını söyledi.
"IMEX'in işlem hacminin ciddi büyüklüklere ulaşacağını düşünüyoruz." diyen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; "2015'e kadar 500 milyon dolarlık hacim büyüklüğüne ulaşmasını bekliyoruz. Kıymetli madenlerde edindiğimiz deneyim bunu gösteriyor. 2020'de 1 milyar dolarlık yüzde 70-80 ihracat olan bir büyüklük hedefimiz var. Biz başlangıcını yaptık. Öte yandan diğer yetkili kurumları da bu işin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Gerçekleştirmek istediğimiz proje Türkiye'ye ciddi anlamda katkı sağlar."
Şifreler verilmeye başladı
İlk ürün satışının indium'da gerçekleştiği bilgisini veren Çelik, bu satışın yurtiçinde olduğunu söyledi. Yabancı teklifler konusunda Hong Kong ve Uzakdoğu'dan gelenler olduğunu ve yerli yabancı toplam 30'dan fazla firmanın başvurusunu yaptığını ve gerekle incelemeler bittikten sonra şifrelerini alacaklarını ve dünden itibaren şifreleri vermeye başladıklarını ifade etti.
Kıymetli madenler bankacılığı yapıyoruz
TROY KIYMETLİ Maden'in gerçekleştirdiği ilklere değinen Hüseyin Çelik, şirket olarak Türkiye'de kıymetli maden hesabı açma mantığını ilk başlatan şirket olma gururunu yaşadıklarının altını çizdi.
"Bunun yanına kıymetli madenler bankacılığı ilk biz başlattık."diyen Çelik şunları söyledi; "Bankada hesap açar gibi Troy'da altın hesabı açılabiliyor, transfer yapılabiliyor. 2010'da 500 kilodan fazla transfer yaptık. Müşterimiz fiziki alım yapabilir, uluslararası piyasalardan saklama hesabımız var. Mesela Japonya' dan mücevher ihracatı yapan müşterimiz, tahsilatını altın olarak yapmış ben ona İstanbul'da ya da Londra da teslimat yapabiliyorum. Kıymetli maden, yatırım, saklama hesabı sadece ve sadece kağıt değil fiziki olarak geniş hizmet ağlarımız da müsait.
Altın transfer sistemi, altın virmanı altın transferi herhangi bir hesaba altın ödemesi yapıyor. Herhangi bir lokasyonda teslimat yapabiliyoruz." Çelik, Troy Kıymetli Madenler'in 150'nin üzerinde kurumsal, 50'nin üzerinde de bireysel müşterisi bulunduğunu da belirtti.
Altın gözde olmaya devam edecek
TROY KIYMETLİ Maden Ticareti AŞ olarak 2011 yılı beklentilerini sorduğumuz Hüseyin Çelik, global ekonomik konjonktürde makro bazda iyileşmelerin ilk altı ayda yetersiz kalacağı öngörüsü ile altın, gümüş ve pgm grubu emtialarda fiyatlara yönelik tahminlerini yıllık bazda en düşük, en yüksek ve ortalama olarak belirlediklerini ifade etti.
Çelik, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan büyümenin, gelişmiş ülkelerin uyguladığı, gevşek para politikalarının yaratacağı enflasyonist baskıların ve Euro Bölgesi yüksek borçlu ülkelerinin tahvil ihaleleri ile satın aldığı zamanın, sorunları çözmeye yetmeyeceği beklentileri doğrultusunda yapmış oldukları tahminlerin öncelikle, hem likit, hem de rezerv olma özelliği ile güvenli liman olan altının, yine yatırımcıların gözdesi olarak yükseleceğini ve emtiaları da peşinden sürükleyeceği öngörüsünde bulundu.
Çelik, kurum olarak 2011'de altın da 1590 dolar/ons'u tavan, 1260 dolar/ons'u da taban olarak gördüklerini, gümüşte 39 dolar/ons tavan, 23.50 dolar/ons'u taban, platinde de 2100 dolar/ons'u tavan, 1600 dolar/ons'u da taban olarak öngördükleri belirtti.
Avustralya Darphanesi'nin distribütörlüğünü aldı
Troy olarak 2010' da yurtdışında yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Hüseyin Çelik, Aralık ayında Avustralya Darphanesi ile anlaşma imzaladıklarını söz konusu ülkenin darphanesi Perth Mint'in ürünlerini Türkiye distribütörlüğünü aldıklarının altını çizdi. Perth Mint ürünlerinin dünya genelinde isim yapmış ve çok tutulan ürünler olduğunu belirten Çelik, diğer darphaneleri de almak gibi bir düşünceleri olduğunu ifade etti.