”TRT parti televizyonuna dönüştürüldü”

CHP Grup Başkanvekili Okay, hiçbir temsilcisinin olmadığı bir yayında, partisinin "acımasızca eleştirildiğini" belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, hiçbir temsilcisinin olmadığı bir yayında, partisinin tüzel kişiliği ile yöneticilerinin "acımasızca eleştirildiğine" dikkat çekerek, bunun "TRT'nin tarafsızlığıyla bağdaşıp bağdaşmadığını" sordu. 

Okay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, tarafsızlığı konusunda Anayasal ve yasal ilkeler olmasına rağmen, TRT'nin "siyasi iktidar yanlısı bir yayın çizgisi izlediğini" öne sürdü. 

TRT 2'de 27 Ağustos 2008 tarihinde yayımlanan "5 Gün 5 Gündem: Yüzleşme" adlı programda, "Anamuhalefet partisi boşluğu" konusunun ele alındığını ifade eden Okay, programda "CHP'nin ezilen kesimlerden oy almadığı, kendisini yenilemediği, reformların önünü tıkadığı, laiklik anlayışının partiye oy kaybettirdiği, başarısız bir parti olduğu" gibi hükümler dile getirildiğini kaydetti. 

Okay, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

"Tek tip toplum, tek parti, tek lider gibi ancak faşist rejimlere özgü anlayışın devlet televizyonuna taşınması, Türkiye'de iktidar dışındaki partilerin politika yapma alanını nasıl daraltıldığını ortaya koymaktadır. Bu durum, bırakınız iktidar borazanlığını, TRT'nin devlet televizyonu olmaktan çıkıp, parti televizyonuna dönüştürüldüğünü ortaya koymaktadır. Böylece kamu kaynakları ile CHP düşmanlığı yaptırılmaktadır." 

Okay, programın yapımcısı Ahmet Turan Ayhan ile sunucusu Ayşe İdem Tümer'in hangi tarihte ve hangi unvanla TRT'de göreve başladığını, Etyen Mahcupyan'ın programa yorumcu olarak katılmasına kimin karar verdiğini ve ne kadar ödeme yapıldığının açıklanmasını istedi. 

Programda CHP'nin tartışılması kararını kim ya da kimlerin verdiğini de öğrenmek isteyen Okay, "Hiçbir temsilcisinin olmadığı bir yayında, CHP'nin parti tüzel kişiliği ile yöneticilerinin acımasızca eleştirilmesi TRT'nin tarafsızlığı ile bağdaşmakta mı?" diye sordu.