TSK'nın modernizasyonunda yerli payı arttı

2003 yılına kadar yüzde 25 seviyesinde olan savunma sanayi ihtiyaçlarının yurt içi karşılama oranı, yüzde 44 seviyesine yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 2008 yılında savunma sanayinin gösterdiği başarı sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)'nin modernizasyon ihtiyaçlarının yurt içi karşılama oranının yüzde 44 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Otokar arasında, TSK'nın ihtiyacı olan 861 adetlik taktik tekerlekli aracın temini için düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin içinde bulunduğu güvenlik ortamının güçlü ve caydırıcı bir silahlı kuvvetlere sahip olmayı gerektirdiğini ifade etti.

Bu caydırıcılığı her alanda destekleyecek kabiliyette ulusal bir savunma sanayinin geliştirilmesinin önemine işaret eden Gönül, "Kısa ve orta vadede devam edeceğini değerlendirdiğimiz bu zaruret, TSK ihtiyaçlarını azami seviyede ulusal sanayiyle karşılanmasını vazgeçilmez bir hedef olarak ortaya koymaktadır" diye konuştu.

TSK'nın modernizasyon ihtiyaçları için yıllık yaklaşık 4 milyar ABD doları tutarındaki harcamanın MSB bütçesi ile Savunma Sanayini Destekleme Fonu kaynakları kullanılarak yapıldığını dile getiren Gönül, geçmişte ağırlıklı olarak üretim odaklı bir şekilde yapılanan savunma sanayinin bugün mühendislik ve tasarım alanındaki yeteneklerini geliştirerek önemli bir mesafe katettiğine işaret etti.

Geçtiğimiz dönemde birçok projenin ulusal tasarımla gerçekleştiğine yönelik somut adımların TSK'nın desteğiyle atıldığına dikkati çeken Gönül, SSM tarafından 2006 yılı sonunda yayımlanan ve 2007-2011 dönemini kapsayan stratejik planın yurt içi katma değer oranını en az yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediğini hatırlattı.

Üretime yönelik olarak 2008 yılı itibarıyla sektörün genel performansına ilişkin Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) tarafından ilan edilen veriler hakkında da bilgi aktaran Gönül, savunma sanayinin cirosunun geçen yıl, şirketler arasındaki satışlar hariç olmak üzere bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 2 milyar 317 milyon ABD doları olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Savunma ve havacılık ihracatının 784 milyon ABD doları seviyesine ulaştığına dikkati çeken Gönül, savunma sanayi yatırımları neticesinde uluslararası havacılık alanında önemli birer oyuncu konumuna gelmiş olan ulusal şirketlerin global krize rağmen önemli ihracat başarılarına imza attıklarını söyledi.

Firmaların öz kaynaklarla gerçekleştirilen ARGE faaliyetlerinde 2008 yılında yüzde 90'lık bir artışla 228 milyon ABD dolarına ulaştığını ifade eden Gönül, bunun da savunma sanayinin tamamen özgün teknolojiye odaklandığını göstermesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Gönül, şöyle devam etti:

"2003 yılına kadar yüzde 25 seviyesinde olan savunma sanayi ihtiyaçlarının yurt içi karşılama oranı, 2004 yılından itibaren sürekli artış göstererek, 2011 yılında belirlediğimiz yüzde 50 hedefine bir adım daha yaklaşmış bulunmaktadır. 2008 yılında savunma sanayimizin gösterdiği başarı sonucunda silahlı kuvvetlerimizin modernizasyon ihtiyaçlarının yurt içi karşılama oranı yüzde 44 olarak gerçekleşmiş, dışa bağlılığın azaltılması ve ordumuzun caydırıcılığının sürdürülmesine bu vesileyle önemli katkılar sağlanmıştır."

Törenin ardından gazetecilerin sorusunu da yanıtlayan Gönül, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarının TBMM gündeminde olduğunun ve daha önce kendisinin bu konuda bazı çekinceleri bulunduğunun kamuoyuna yansıdığının hatırlatılması üzerine, "Tasarı hükümet tasarısıdır, tasarıda imzam var" dedi.