TÜBİSAD'dan e-fatura uygulamasına destek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Daire Başkanı Uğur Doğan, e-fatura ve e-defter uygulamalarının şirketler için birçok alanda tasarruf sağlayacağını belirterek, "Bu uygulama iş süreçlerini hızlandırırken, nakit ve ödeme yönetiminde otomasyon da sağlamaktadır. Faturaya ilişkin bilgiler anında kontrol edilip, anlık ve otomatik veri kaydı ile hata ihtimali en aza indirgeniyor. Bu konuda çalışmalarımız son aşamaya geldi" dedi.

GİB ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ortaklığıyla düzenlenen "E-fatura ve e-defter Bilgilendirme Semineri"nde faturalama süreçlerine ilişkin açıklamalar yapan Doğan, Yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde hayata geçecek e-fatura ve e-defter uygulamalarının şirketlere başta iş gücü ve zaman olmak üzere kağıt, baskı, arşivleme ve defter tasdiki gibi birçok alanda tasarruf olanağı sağladığını anlattı.

Doğan, "E-fatura uygulaması iş süreçlerini hızlandırırken, nakit ve ödeme yönetiminde otomasyon da sağlamaktadır. Faturaya ilişkin bilgiler anında kontrol edilip, anlık ve otomatik veri kaydı ile hata ihtimali en aza indirgeniyor. Bu konuda çalışmalarımız son aşamaya geldi" diye konuştu.

Eylül 2013’ten itibaren hayata geçecek olan kurumlar arası e-fatura uygulaması kapsamında bazı şirketlere fatura sürecini dijital ortama taşıma zorunluluğu getirilildiğini anımsatan Doğan, yeni uygulama çerçevesinde öngörülen yenilikleri şöyle sıraladı:

"Kağıt fatura tamamen ortadan kalkıyor, faturalamaya ilişkin tüm işlemler dijital ortamda hayata geçiriliyor. E-fatura’nın güvenliği için mali mühür veya nitelikli sertifika geliyor. Aynı zamanda GİB’den onay almış özel entegratörler aracılığıyla fatura değişimi de yapılabiliyor.

Bununla beraber e-fatura’nın saklanması konusunda GİB’den izin almış saklamacı kuruluşlardan yararlanılıyor. Çok uluslu şirketlerin uygulamadan yararlanması ve yurt dışına fatura kesimi de mümkün oluyor."

Dönüşüm sürecine ilişkin güncel bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde (gib.gov.tr) yer aldığını belirten Doğan, internet sitesindeki klavuz ve formların dikkatlice incelenmesi halinde doyurucu ve nitelikli bilgiye ulaşılacağını kaydetti.

Uygulama şirketlere maliyet ve verimlilik  avantajı getiriyor

TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız ise 2013 yılı Eylül ayından itibaren e-fatura ve 2014 yılı Eylül ayından itibaren de e-defter uy­gulamalarının hayata geçmesiyle Türkiye’de iş süreçlerinin dijital ortama taşınmasında önemli birer adım olacağını belirterek, "Bazı şirketler için eylül ayından itibaren başlayacak e-fatura uygulaması, kayıt dışıyla mücadele ve çok ciddi tasarruf sağlayacak" diye konuştu.

Dönüşüm için TÜBİSAD'ın çalışmalarını hızlandırdığını aktaran Cılız, "TÜBİSAD bünyesinde bir e-fatura komisyonu kuruldu. Bu komisyonun GİB ile ortak çalışmalar yapmasını hedefliyoruz. TÜBİSAD üyesi şirketler de geçişin sorunsuz olabilmesi için ürün ve çözümler üretiyor" dedi.

Cılız, e-fatura ve e-defter uygulamalarının, Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin dünya ekonomisi ile entegre olması için önemli bir fırsat olduğunu dile getirerek, bu uygulamaların Türk şirketlerinin küresel ekonomiye uyumunu ve rekabet güçlerini arttıracağını söyledi.

Seminerde yer verilen bilgilere göre, elektronik fatura, şirketlerin faturalaşma operasyonları için harcadığı tutarları yüzde 40 - 80 oranında azaltırken, uygulama şirketlere maliyet ve verimlilik avantajı getiriyor.

Bu uygulamaların potansiyel olarak karbondioksit emisyonlarında 3 milyon ton azalış yaratacağı öngörülürken, yapılan bir araştırmaya göre 2013 yılında piyasalardaki toplam e-fatura hacminin AB’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 civarında artarak ortalamada yüzde 33 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.