TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu

TÜBİTAK ödülleri Cumhurbaşkanı Gül tarafından sahiplerine verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk bilim dünyasının en önemli ve itibarlı ödülleri olan 2010 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS (Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi) Teşvik Ödülleri Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Gül tarafından sahiplerine verildi.

Törene Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanvekilleri Nevzat Pakdil ve Sadık Yakut, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, bilim insanları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bilim ve teknoloji ile kültür ve sanat faaliyetlerinin en çok önem verdiği konular olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, AB fonlarından yararlanmada son dönemde ciddi artış olduğunu ifade ederek, Türk kurumları ve bilim adamlarının katıldığı proje portföyünün 1.1 milyar euro düzeyinde olduğunu kaydetti.

"Bir ülkenin güçlü, büyük ve mutlu olabilmesi için bilimsel kapasitesi, kültürel faaliyetleri çok önemli" diyen Gül, yurt dışında BRIC ülkelerine Türkiye'nin de ekleneceğini, bunun bilimsel ve teknolojik çalışmalar, Ar-Ge'deki artan kapasitesi sayesinde gerçekleşeceğini söylediğini aktardı. Bu konuda herkesin birbirini teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, "Bu iklim oluşursa ancak bu faaliyetler oluşabilir. Yoksa ABD'deki, Avrupa'daki en iyi laboratuvarlarda, akademik özgürlüğün en iyi olduğu yerdeki bilim insanlarımıza gelin demek kolay değil. Gelin demeye de hiç hakkımız yok açıkçası. Türkiye'deki bu iklimi görüp, tanıyıp kendilerinin geleceğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, teknolojinin geleceğini öngörebilen çalışmalar yapacak enstitülere ihtiyaç olduğunun altını çizerek, nanoteknolojide Sabancı ve Bilkent üniversitelerindeki merkezlerin kısa sürede büyük ses getireceğine inandığını belirtti.

Ödül alanlar ve ödülleri

Konuşmaların ardından TÜBİTAK ödülleri Cumhurbaşkanı Gül tarafından sahiplerine verildi. Ödüller, ödülleri kazananlar ve ödül gerekçeleri şöyle:

TÜBİTAK Bilim Ödülü: Prof. Dr. Seza Özen (Çocuk romatolojisi ve nefrolojisi alanında vaskülitler ve ailevi Akdeniz ateşi hastalıkları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikleri çalışmaları nedeniyle)

TÜBİTAK Özel Ödülü: Prof. Dr. Umran İnan (Elektromanyetik dalgalar alanında Dünya yakınındaki uzun dalgalar konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle)

TÜBİTAK Özel Ödülü: Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu (Son dönem Osmanlı, erken dönem Türk entelektüel, diplomatik ve siyasal tarihine farklı bir bakış açısıyla yaklaşan uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle)

TÜBİTAK Teşvik Ödülleri: Prof. Dr. İsmail Boztosun, Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, Doç. Dr. Mehmet Doğan, Doç. Dr. Emrah Kalemci, Prof. Dr. Mahmut Özacar, Doç. Dr. Asiye Safa Özcan, Prof. Dr. Adil Baykasoğlu, Doç. Dr. Alper Tunga Erdoğan, Doç. Dr. Bahar Yetiş Kara, Prof. Dr. Mehmet Kitiş, Doç. Dr. Metin Muradoğlu, Doç. Dr. Reşat Özaras, Yrd. Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Yrd. Doç Dr. Caner Bakır.

TÜBİTAK TWAS Teşvik Ödülü: Prof. Dr. A. Muhammed Uludağ.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir