”TÜBİTAK'ta kadrolar siyasallaştırılabilir”
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı, hükümetin TÜBİTAK Kanunu'na yönelik girişimini eleştirdi
ANKARA - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TÜBİTAK Kanunu'ndaki değişiklikle, kurumda bilimsel niteliklerine göre çalıştırılan kadroların siyasallaştırılabileceğini savundu.
Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı bulunan "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un, AKP hükümetinin ikinci döneminde yasalaştığını bildirdi.
TÜBİTAK Kanunu'ndaki değişikliğin, kurumda "siyasallaşmanın" yolunu açtığını iddia eden Soğancı, "Vetoya, Anayasa Mahkemesi'nin iptaline rağmen siyasal iktidarın TÜBİTAK yasası ile uğraşmasının asıl nedeni nedir? Bilim Kurulu neden Başbakan tarafından belirlenmek istenmektedir? Başbakan, atamalarını hangi nedenlere dayanarak gerçekleştirecektir? TÜBİTAK, bundan sonra bilimin ve teknolojinin değil, rantın idaresi haline mi getirilecektir?" gibi sorular yöneltti.
Soğancı, TMMOB'un, değişiklikle ilgili 2005 yılında yaptığı açıklamada, "bilim ve teknik alanlarının dışındaki bilim alanlarına TÜBİTAK yolu açılarak, yeni bir kurumlaşmaya gidildiği izleniminin yaratılacağı, yasa çıktığında mevcut üyelerin görevlerinin sona ermesinin sağlanmış olacağı ve böylelikle siyasi tercihlerin kurula yansıtılmasının kolaylaştırılacağı" gibi uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak, "Sanırız ön görümüzde haklı çıktık. TMMOB, bundan böyle TÜBİTAK'ı takip edecektir" dedi.