TÜFE yıllık artış hızı, hedefi bir miktar aşacak

Babacan, kamu maliyesi ve para politikasının koordineli olarak uygulanmasının, enflasyondaki başarıda önemli rol oynadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerek kamu maliyesi gerekse para politikasının ekonominin genel dengelerini gözeten anlayışla koordineli olarak uygulanmasının, enflasyon konusunda elde edilen başarıda önemli rol oynadığını belirtti.

Babacan, bugün açıklanan enflasyon rakamları konusunda yaptığı yazılı değerlendirmede, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuna duyurulan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE), aylık olarak piyasa beklentilerinin altında yüzde 0,42 oranında artarken, yıllık fiyat artış hızının yüzde 3,99 seviyesine gerilediğini hatırlattı.

Mart ayında enerji, gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç hesaplanan Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi olan "I endeksi"ndeki yıllık artış hızının yüzde 3,77 seviyesinde olduğuna işaret eden Babacan, şu değerlendirmede bulundu:

"2011 yılı Mart ayı itibariyle gerçekleşen yüzde 3,99 seviyesindeki TÜFE yıllık artış hızı, son 41 yıllık dönemdeki en düşük enflasyon seviyesi olarak kayıtlara geçmiştir. Gerek kamu maliyesi gerekse para politikasının ekonominin genel dengelerini gözeten anlayışla koordineli olarak uygulanması elde edilen bu başarıda önemli rol oynamıştır."

Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) ise 2010 yılı sonundan itibaren döviz kuru ve emtia fiyat hareketlerinden kaynaklanan etki ile yükseliş eğiliminde olduğuna dikkati çeken Babacan, bu yıl Mart ayında ÜFE'deki aylık artış hızı yüzde 1,22 olurken, yıllık artış hızının yüzde 10,08'e gerilediğini hatırlattı.

Geçen yıl özellikle kırmızı et ve işlenmemiş bazı gıda ürünlerindeki arz yönlü fiyat hareketleri tüketici fiyatları enflasyonunda yukarı yönlü baskı yaparken, bu yılın ilk çeyreğinde bu mallarda görülen gerilemenin enflasyonu olumlu yönde etkilediğini belirten Bakan Babacan, genel olarak hizmet fiyatlarındaki düşüş seyrinin, 2010 yılından itibaren ana enflasyon eğilimine uygun şekilde devam ettiğini kaydetti.

Bakan Babacan, fiyatların, geçen seneki baz etkisi ve özellikle petrol, diğer emtia ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak, yılın kalan döneminde dalgalı seyretmesi ve yıl sonu itibariyle TÜFE yıllık artış hızının hedefin bir miktar üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.