Tuğluk'un hapis cezası düştü

Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ile ilgili "Terör örgüt propagandası yapmak" ve "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" gerekçesiyle verilen 14 yıl 7 aylık ceza düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Terör örgüt propagandası yapmak" ve "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" gerekçesiyle hakkında verilen 14 yıl 7 ay hapis cezası Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nce bozulan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ile ilgili dava yeniden görülmeye başlandı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yeni yasal düzenlemeler nedeniyle Tuğluk hakkındaki bazı davalarının düşürülmesine, bazılarında da kovuşturmanın ertelenmesini kararı verdi.  

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Aysel Tuğluk katılmazken, avukatları Fethi Gümüş ve Sedat Yurtdaş hazır bulundu.  

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanık hakkında "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçu yönünden açılan kamu davalarında suç tarihinden sonra yürürlüğe giren 6352 Sayılı Yasanın Geçici 1. Maddesi uyarınca ayrı ayrı kovuşturmanın ertelenmesine, "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek"  suçundan açılan davasında ise 3773 Sayılı Yasanın 7. Maddesi, 6459 Sayılı Yasanın 8. Maddesi ile eklenen 4. fıkra uyarınca ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. 

Sanık avukatı Gümüş, iddia makamının mütalaasına katıldıklarını belirtti. Avukat Yurttaş ise yeni yasal düzenlemelerin lehine uygulanmasını talep etti. 

Mahkeme heyeti, dosyadaki incelemesinin ardından Tuğluk hakkındaki "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davanın, suç tarihinden sonra yürürlüğe giren 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre lehe hükümler içerdiğinden düşürülmesine, "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan açılan davada ise hüküm tarihinden sonra yürürlüğe giren yasal düzenleme nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına ve 9 ayrı konuşmasından dolayı da kovuşturmaların ertelenmesine karar verdi. 

Mahkeme, "erteleme kararının verildiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde yeni bir suç işlenmemesi halinde davalara düşme kararı verilmesine, aynı yasanın kapsamına giren suç işlenmesi halinde ise bu suçtan dolayı kesinleşmiş hükümle cezaya mahkum olunmasıyla ertelenen kovuşturmaya devam edilmesini" de kararlaştırdı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir