Tüketici güveni 2,7 puan yükseldi

GFK araştırmasına göre tüketici güven endeksi, nisan ayında 81,4 puana yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - GFK'nın tüketici güven endeksine göre tüketici güven endeksi nisan ayında 2,7 puan artarak 81,4 puana yükseldi.

Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın tüketici araştırmasını Avrupa Komisyonu adına yürüten GFK Türkiye, nisan ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, mart ayında 0,5 puanlık artış gösteren tüketici güven endeksi nisan ayında 2,7 puan artarak 81,4 puana yükselirken, tüketiciler nisan ayında Ergenekon davasını son bir ay içerisinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay veya konu olarak belirtti.

Endeksin alt kalemleri

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında nisan ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 0,2 puan azalarak 99,8 olarak kaydedildi. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 5,4 puan artarak 102,2'den 107,6'ya çıkarken, işsizlik oranına yönelik beklenti de 4,4 puan artarak 70,2 oldu. Tasarruf eğilimi ise 1,4 puan artışla 48 puan düzeyinde gerçekleşti.

AB ortalamasında ise mart ayı ile karşılaştırıldığında nisan ayında 2 puanlık bir artış gözlendi. Ülkeler bazında Almanya'da 6, Bulgaristan'da 5, İspanya'da 2, İtalya'da 1 puanlık artış olurken, Fransa ve İngiltere'de 1 puanlık düşüş gözlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir