Tüketici güveni arttı

GFK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi şubatta 0,4 puan artarak 91,3'e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Araştırma kuruluşu GFK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi, şubat ayında 0,4 puan artarak 91,3 puana yükseldi. Tüketici güven endeksi Ocak'ta 90,9 puan düzeyindeydi.

GFK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketiciler şubat ayında "Mısır'da çıkan olayları, Ergenekon davasını ve işsizliği "Türkiye'nin gündemindeki en önemli olaylar" olarak belirttiler.

 Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Şubat ayında, gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1,9 puan (yüzde 1,8) artarak 106,4 puan olarak kaydedildi.

Genel ekonomik duruma yönelik beklenti aynı seviyede kalarak 117,8 puan oldu. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 0,2 puan (yüzde 0,2) artarak 87 puan olarak belirlenirken, tasarruf eğilimi ise 0,5 puan (yüzde 0,9) azalarak 54 puan oldu.

AB ortalaması da 1 puan arttı

GFK'dan yapılan açıklamada, tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntemle hesaplanan Tüketici Güven Endeksinin ülkeler arası karşılaştırma yapma olanağı tanıdığı belirtildi ve ocak ayı ile karşılaştırıldığında Şubat ayında Avrupa Birliği ortalamasının 1 puan arttığı bildirildi.

Ülkelere bakıldığında, İspanya'da 6, İtalya'da 2 puanlık artış, Fransa'da 1, İngiltere'de 3, Bulgaristan'da 2 puanlık düşüş gözlemlendi. Almanya'daki endeks ise ocak ayı ile aynı kaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir