Tüketici güveni arttı

GFK'nın araştırmasına göre Tüketici Güven Endeksi 95,2'ye yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma Kuruluşu GFK Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Tüketici Güven Endeksi haziran ayında 1,7 puan yükselerek 95,2 puan oldu.

Tüketici güven endeksi, mayıs ayında 93,5 puan düzeyindeydi.

GFK Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, tüketiciler haziran ayında 2011 genel seçimini, işsizliği ve terörü gündemdeki en önemli olaylar olarak belirtti.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında haziran ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 2,1 puan (yüzde 1,9) artarak 109,9 puan oldu.

Genel ekonomik duruma yönelik beklenti de 2,6 puan (yüzde 2,2) artışla 122,5 puana çıktı. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 5,9 puan (yüzde 6,8) artarak 92,2 puan olarak kaydedildi. Tasarruf eğilimi ise 3,9 puan (yüzde 6,5) azalarak 56,0 puan olarak izlendi.

Avrupa'da tüketici güveni

Tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Tüketici Güven Endeksi'nin ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı tanıdığı ifade edilen açıklamaya göre, Mayıs 2011 ile karşılaştırıldığında haziran'da Avrupa Birliği Tüketici Güven Endeksi ortalaması aynı kaldı.

Ülkelere bakıldığında ise Almanya'da 1, İspanya'da 4 puanlık artış, Fransa'da 1, İngiltere'de 2 puanlık düşüş gözlemlendi.

Bulgaristan ve İtalya'da ise endeks ortalaması aynı kaldı.

Hesaplama yöntemi

Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre "hanenin maddi durumu", "ülkenin genel ekonomik durumu", "işsizlik oranı" ve "hane tasarrufları"na yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanıyor ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor. Endeks 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.

Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk iki haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam 1100 kişi ile görüşülerek gerçekleştiriliyor. Görüşmeler telefonla anket yöntemi ile yürütülüyor. Her hanede tek kişi ile görüşülüyor ve görüşülen kişilerin yaş, cinsiyet ve eğitim açısından dağılımı Türkiye genelini temsil ediyor. 

Açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın "Tüketici Araştırması"nı Mayıs 2007'den bu yana Avrupa Komisyonu adına GFK Türkiye yürütüyor.

Araştırma Avrupa Komisyonu ve GFK Türkiye tarafından ortak olarak finanse ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir