Tüketici güveninde sert düşüş
Tüketici güven endeksi Eylül’de aylık bazda yüzde 6,6 azalarak 2012 eylül ayı seviyesine indi.
ANKARA (DÜNYA) - Büyümeye yönelik öncü göstergelerden olan TÜİK ve Merkez Bankası işbirliğiyle üretilen tüketici güven endeksi Eylül 2013’te bir önceki aya göre yüzde 6,6 oranında düştü. Endeks, 2012 Eylül ayı ile aynı seviye olan 72,1 seviyesine inmiş oldu.
Yapılan açıklamada, Ağustos ayında 103 endeks değeri ile iyimser seviyede bulunan genel ekonomik duruma yönelik beklenti yüzde 7 oranında azalarak 95,8 seviyesine ulaştı. Bu soruyla, gelecek 12 ay için ekonominin daha iyi durumda olacağı beklentisi ölçülüyor. Buna bağlı olarak, hanenin gelecek 12 aylık dönemde gelirinin artacağına yönelik beklentide de düşüş görüldü. Bir önceki aya göre yüzde 3 oranında azalan olumlu beklentiyle endeks 93,1 değerine indi. Hanelerin mevcut gelir durumunun iyi olduğunu beyan edenlerin sayısında da yüzde 7,1 oranında azalma oldu.
Tasarruf etme ihtimali azaldı
En hızlı aylık bazda düşüş ise hanenin tasarruf edebilme ihtimalinde yaşandı. Gelecek 12 ayda tasarruf etme ihtimali olduğunu beyan edenlerin oranı bir önceki aya göre yüzde 21,9 azalarak 20,1 değerine düştü.
Endekste ölçülen bir diğer veri olan işsizlik beklentisinde de bozulma yaşandı. Gelecek 12 ayda işsizliğin artacağını düşünenler bir önceki aya göre yüzde 5 oranında arttı.
Verilere göre, Eylül ayında, gelecek 3 ay içinde dayanıklı tüketim malları satın alma ihtimali olduğunu beyan edenler yüzde 3 oranında artarken, gelecek 12 ay içinde alma ihtimalini beyan edenler yüzde 3,3 oranında azaldı.
Tüketici kredisi çekme eğilimi zayıfladı
Tüketici güven endeksi Eylül ayı sonuçlarına göre hanelerin tüketici kredisi çekme eğiliminde de düşüş görüldü. Gelecek 3 ay içinde kredi kullanma ihtimalini beyan edenler yüzde 2,8 oranında azaldı. Burada genel endeks değeri de yüzde 40,7 seviyesinde bulunuyor.
Endekste, geçmiş 12 ay içinde tüketici fiyatları değişiminde olumlu sonuçlar olduğunu düşünen (fiyatların fazla hızlı artmadığını düşünenler) yüzde 7,7 oranında azalırken, gelecek 12 ay içinde fiyatların fazla hızlı artmayacağın düşünenlerin oranında da yüzde 5,2 oranında azalma görüldü. Gelecek 12 ay içinde ücretlerinin olumlu yönde değişeceği beklentisinde olanlar ise bir önceki aya göre neredeyse sabit kalarak yüzde 93,8 endeks seviyesinde bulunuyor.
Gelecek 12 ay içinde otomobil satın alma ihtimali olduğunu beyan edenlerde, yüzde 14,5 oranında azalma görüldü. Genel olarak bu soruda endeks değeri yüzde 11,4’e indi. Büyük harcama talepleri arasında bulunan konut satın alma ve konut tamir ettirme ihtimalini beyan edenlerde de azalma görüldü. Gelecek 12 ay içinde konutuna yönelik tamir, bakım vb. iyileştirmeye yönelik harcama yapma ihtimalini beyan edenler yüzde 9,7 oranında azaldı. Yeni bir konut satın almak ihtimalinden söz edenler ise yüzde 6,3 oranında azaldı. Konut tamirinde genel endeks 33,1, satın almada ise 10 seviyesinde bulunuyor.