Tüketiciden su faturasındaki 'açma-kapama' bedeline itiraz

Bursa'da bir tüketici, yeni abonelik sonrası gelen su fatuturasında yer alan "açma-kapama" bedelinin iptali için tüketici derneği aracılığıyla hukuk mücadelesi başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa'da bir tüketici, yeni taşındığı evinin su aboneliği sonrası gelen ilk faturadaki 9.28 liralık "açma-kapama" bedelinin iptali için tüketici derneği aracılığıyla hukuk mücadelesi başlattı. 

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ile görüşen tüketici Salih Cam, merkez Nilüfer ilçesi Konak Mahallesi Özek Sokak'taki bir siteye yeni taşındığını söyledi. Taşındığı evde su sayacı bulunduğunu belirten Yılmaz, buna karşılık 27 liralık faturasında 9,28 liralık "kapama-açma" bedelini görünce hemen Bursa Su Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) yetkilileriyle görüştüğünü söyledi. 

Görüştüğü yetkililerin, talep edilen ücretin standart olduğunu ve iptalinin gerçekleşmeyeceğini söylemesi üzerine konuyu hukuki zemine taşımaya karar verdiğini ifade eden Cam, kendisine "kapama-açma" gibi bir hizmet verilmemesine rağmen bu ücretin alınmasına anlam veremediğini bildirdi. 

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz da yeni konutlarda ilk su ve elektrik bağlantısı yapan abonelerden açma-bağlama/kesme-bağlama ücretleri alındığını dile getirerek, tüketicinin, henüz hiçbir hizmet almadan su ve elektrik faturasına yansıtılan bu ücretlerin, haksız ve hukuksuz bir uygulamanın sonucu olduğunu, alınan ücretlerin de haksız kazanç kapsamına girdiğini savundu.  

Su bağlantısında, ilk abonelerden alınan "açma-bağlama" ücretinin yönetmelik hükmü olsa dahi yapılan uygulamanın hukuka aykırılık teşkil ettiğini öne süren Yılmaz, "Kamu hizmeti yapan şirket ve işletmelerin bu keyfi ve hukuksuz uygulamaları kabul edilemez. Tüketici hukukuna saygı gösterilmesini istiyoruz" dedi. 

Yılmaz, TÜDEF ve bileşenleri olarak bu haksız ve hukuksuz uygulamaların takipçisi olacaklarını anlatarak, şunları söyledi:  

"Suyun ilk bağlantısında ücret almayı hak edecek hangi hizmet verilmektedir? Hizmet karşılığı bulunmayan uygulamalar hukuksuzdur. Yönetmeliğin bu hükmünün değiştirilmesi hususunda yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacağız. Elektrik bağlantısında yapılan hukuksuz uygulamalar için de tüketicilerimizin yargı yoluna başvurmaları için kendilerine her türlü hukuki desteği vereceğiz. Bu ülkede tüketici sahipsiz ve savunmasız değildir. Hak mücadelesine devam diyoruz. Ayrıca yetkilileri bu hukuksuz uygulama için denetime çağırıyoruz."         

Bu konularda ilginizi çekebilir