Tüketicinin güveni zirvede

Tüketici Güven Endeksi, haziranda 5,3 puan artarak son 29 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - GFK Türkiye'nin araştırmasına göre Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında 5,3 puan artarak 87,6 olarak gerçekleşti. Endeks, böylelikle son 29 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın "Tüketici Araştırması"nı Avrupa Komisyonu adına yürüten GFK Türkiye, Haziran ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini açıkladı.

Buna göre, mayıs ayında 0,9 puanlık artış gösteren Tüketici Güven Endeksi, haziranda 5,3 puan artışla 87,6 puana yükseldi.

Tüketiciler, haziran ayında "İsrail ile yaşanan gerginliğin, terörün ve Deniz Başkal'ın istifasının" son bir ay içerisinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay veya konu olarak değerlendirdi.

Alt kalemler ve değişimler

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında haziran ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 3,3 puan (yüzde 3,3) artarak 103,7 olarak kaydedildi. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 7,2 puan (yüzde 6,8) artarak 106,5'ten 113,7'e yükseldi.

İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 7,1 puan (yüzde 9,7) artarak 80,3 oldu.

Tasarruf eğilimi ise 3,5 puan (yüzde 7,1) artarak 52,5 olarak izlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir