Tüm eleştirilere karşı haklı çıktım ajandamda yine yatırım var

Avea CEO'su Erkan Akdemir, 2012 yılı için ajandasında kriz değil yeni yatırımlar olduğunu söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz yıl önemli bir yatırım atağına kalkan Avea'nın 2012 ajandasında kriz değil yeni yatırım var. Avea 2011'de kapsama alanı için 770 milyon TL, satış ve bayi kanalına 45 milyon TL yatırıma imza attı. CEO Erkan Akdemir'i en çok zorlayan şey işte bu yatırım kararları karşısında gelen eleştirilerle baş etmek olmuş:

"Avrupa ve ABD'de derinleşen global krizin gölgesinde, yatırım ve büyüme atağına başlattığımızda, çevreden gelen eleştiri ve tam tersi tavsiyelere her seferinde sabırla yanıt vermek beni geçtiğimiz yıl bir yönetici olarak en zorlayan şey oldu. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarımızı açıkladığımız bu dönemde haklı olduğumuzu rakamlarla da göstermenin keyfi ise paha biçilemez."

Kârlı büyümeye odaklandıkları bu döneme dair sonuçlar Akdemir'i memnun etmiş: "Son dört çeyrekte 1 milyon net abone kazanımıyla 12.5 milyon aboneye ulaşan Avea; 313 dakika konuşma süresiyle liderliğini korumaya devam etti. Avea, üçüncü çeyrekte 300 bin yeni abone kazanarak bir rekora imza atarken, ARPU'sunu da (Abone Başına Ortalama Gelir) 21.3 TL'ye yükseltti. Toplam abone sayısında yüzde 10, faturalı abone sayısı ise yüzde 20'lik bir artış gözlendi. Avea'nın müşteri kazanımı ve kullanıcı başına ortalama gelir büyümesi sayesinde, üçüncü çeyrekte EBITDA 115 milyon TL'ye yükselirken EBITDA performansı da yüzde 14'e ulaştı. Avea'nın 2011 üçüncü çeyrek geliri ise; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 816 milyon TL olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının bu noktada hedeflediğimiz gibi gerçekleşti diyebilirim. Bu çeyrekte başta gelir, abone kazanımı ve ARPU olmak üzere en önemli finansal rakamlarda rekorlar kırdık. Bu özellikle dünya ekonomisinin bu kadar sıcak olduğu bir dönemde hiç de kolay ve yabana atılır bir başarı değil. Avea olarak 2011'de müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik yatırımlardan da ödün vermedik. Aralık 2010 tarihinde 5 bin 353 olan Avea İletişim Merkezi ve alt bayi sayımızı yüzde 25 artırarak 7 bin 855'e yükselttik. İletişim kulesi sayımızı 1 yıl öncesine göre yüzde 50 artırarak önemli bir başarıya daha imza attık."

VERİMLİLİK ARTIŞI İLE AKILLI BÜYÜME

Erkan Akdemir, Türkiye'nin verdiği kriz derslerinin ardından son 10 yılda özellikle finans sektörünün sağlamlaştırılması ile dünyada parmakla gösterilen bir ülke olduğunu söylüyor. "Yurt dışında birbiri ardına yaşanan çalkantılar Türkiye'ye uzanamıyor" diyen CEO Akdemir bu ortamda şirketi için oluşturduğu 2012 stratejilerine dair ipuçları veriyor: "Bu global ekonomik ortamda Türkiye'de tedbirler alınmaya devam ediyor. Bu tedbirlerin sonucunda büyümenin makul düzeyde devam edeceğini düşünüyoruz. Avea olarak ajandamızda kriz değil, yatırım planları var. Network ve Ar-Ge yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yatırımlarımızı azaltmaya değil, daha da etkin olarak yönlendirmeyeve optimize etmeye odaklanıyoruz. Verimlilik artışına önem veriyoruz. Bu bağlamda verimlilik açısından operatörler arası altyapı paylaşımının artması temennimiz var. Altyapı paylaşımı ile sektör olarak daha iyi hizmeti daha verimli bir şekilde verebilir ve sektör olarak ülkeye sağladığımız faydayı artırabiliriz. 2011 ilk 3 çeyreğinde yakalamış olduğumuz olumlu performansı 2012'de de devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2012 yılında akıllı büyüme ile kaliteye, verimliliğe ve müşteri memnuniyetine odaklanmaya devam edeceğiz."

2012 yılı için bir projeksiyon yapan Akdemir, "Dünya ekonomisi genelinde riskler var. Euro Bölgesi'ndeki borç riski, Amerika'daki ev stokundaki değer riski ve Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlaması gibi... Belirsizlikler bir süre daha devam edecek gibi görünüyor" diyor. Avrupa'da biraz daha derinleşen global krizin Türkiye'yi etkileyerek büyümeyi yavaşlatacağını düşünüyor. "Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisinden ayrıştığı gibi, sektörümüz de ayrışıyor. Teknolojik gelişmeler, genç nüfus yapısı ve dolayısıyla değişen kullanım alışkanlıkları sektörün önünü açan en önemli faktörler. Bu doğrultuda Türkiye'de sektörün büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz" diyen Akdemir şirket olarak 2012 yılında yükselen trendlerini devam ettirmeyi amaçladıklarını söyledi.

KENDİ ŞİRKETİMİ KURSAM…

Telekomünikasyon sektöründe yeni iş fırsatlarının olduğunu vurguluyor Akdemir ve "Bugün yeni bir şirket kursanız, hangi sektörde ne yapardınız?" sorumuzu şöyle yanıtlıyor: "Yine telekomünikasyon sektöründe yer almak isterim. Seksenli yıllardan itibaren ivmelenen gelişimini birebir yaşadığım bir sektör. Bu hızın giderek artmasını da bekliyoruz. Bu nedenle de sektörde sürekli öğrenmek ve kendinizi yenilemek zorundasınız ki bu da bu sektörde çalışmaya devam etmemim en önemli nedeni diyebilirim. Gelişmez ve geliştirmezseniz durursunuz... Telekomünikasyonun dünyada ve Türkiye'de de kaldıraç özelliği var: Bu sektöre yapılan yatırımlar sonucunda sağladığımız hizmet, ekonomiye verimlilik olarak geri dönüyor."

Kuluçka merkezi kurup Anadolu'daki gençleri girişimci yapacak

Avea CEO'su Erkan Akdemir, girişimciliğin kendisini çok heyecanlandırdığını belirterek pek çok girişimci adayı için çok önemli bir müjde veriyor. Avea, 2012 yılında "Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji" projesi kapsamında kuluçka merkezi kurmaya hazırlanıyor. Akdemir, "Amacımız Anadolu'nun kalkınmada dezavantajlı bölgelerinde mobil uygulamalar geliştirmek. Girişimci ruha sahip gençlere fırsat ve altyapı sağlanması, Türkiye'de güçlü ve gelişen bir genç girişimci kitlesini oluşturarak ekonomik gelişime katkıda bulunacak" diyor.

Akdemir'e göre işsizlik sorununun çözümü de girişimcilikte saklı. "Avea olarak Türkiye'de girişimciliği geliştirmeyi ve girişimcilere destek olmayı önceliğimiz olarak gördük ve bunun için Avea Stratejik Ortaklık Programı'nı geliştirdik. Program ile amacımız potansiyel vaat eden ancak büyüme aşamasına gelmekle birlikte finansman, pazarlama ve gelişim konularında desteğe ihtiyaç duyan firmalara destek olmak. Bu kapsamda programa dahil olan firmalara, kuluçka merkezi desteği, pazarlama ve yatırım desteği, eğitim ve sertifika programları ile gelişim ve bilgilendirme desteği yanı sıra lokal ve global pazarlara açılım konusunda işbirliklerinin sağlanması gibi faydalar sunacağız. Bir nevi yaptığımız bu çalışmayla onlara kılavuz kaptanlık yapacağız. Çünkü Türkiye'nin, büyüme ve kalkınmasını çok daha iyi noktalara taşıması için girişimciliğe ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Kriz dönemlerinde bile ara vermediği yatırımlarla istihdam sağlamaya özen gösteren bir kurum olarak, ülkemizde artan girişimcilerin işsizlik sorununa da önemli çözüm merkezi oluşturabileceğini düşünüyoruz."

2012'de yöneticiler nelere dikkat etmeli?

- Global ekonomiyi takip edip olası gelişmelere şirketlerini hazırlamalılar

- Teknolojik gelişmelerden şirketlerine yüksek katma değer sağlayacak şekilde yararlanmalılar

- Kaynaklarının yönlendirilmesini sürekli optimize etmeliler

- Ve tüm bunları yaparken dinamik olmalı, planlarını hızla hayata geçirmeliler

2012 hayalim: Güney Afrika'yı göreceğim

"2012'de mutlaka yapacağım" dediğiniz bir şey var mı?

Güney Afrika'yı görmek istiyorum.

Gelecek yıl için sizi en çok ne tedirgin ediyor?

2012 açısından beni en çok global krizin insanları korkutup, durdurması ihtimali tedirgin ediyor.

Zaten ekonomi de insanlar korkup durduğu için durgunluğa giriyor bir yerde.

Bu konularda ilginizi çekebilir