”Tüm sanayi tesisleri OSB çatısı altında toplanacak”

Bakan Ergün, konuyla ilgili yasal düzenleme için çalışma yaptıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tüm sanayi tesislerinin Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) çatısı altında toplanmasını arzu ettiklerini, konuyla ilgili yasal düzenleme için de çalışma yaptıklarını bildirdi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, OSB'lerin hükümetin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Doğru, girdi maliyetlerinin pahalı olması ve vergi yükü nedeniyle bu bölgelerdeki sanayi kuruluşlarının üretim yapamaz hale geldiğini ifade etti.

Hükümet adına söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin OSB'lerle ilgili 50 yıllık bir tecrübesinin olduğunu söyledi. Ergün, OSB'lerin sayısının 263'e yükseldiğini, 58 bin 708 sanayi parselinin 39 bininde üretime geçildiğini ve yaklaşık 1 milyon kişinin bu bölgelerde istihdam edildiğini belirtti.

OSB ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında kurumsal ilişkilerin sağlıklı şekilde yürüdüğünü anlatan Ergün, OSB Yönetim Kurulu Başkanları ve Bölge Müdürleriyle, düzenlenen bir çalıştayda bir araya geldiklerini ve eylem planı hazırladıklarını ifade etti. Bakan Ergün, hükümetin, OSB'lere ciddi destek sağladığını, kuruluşundan kamulaştırılmasına kadar uzun vadeli, düşük faizli kredilendirmeler yapıldığını söyledi.

OSB'lerin dışındaki sanayileşme konusuna değinen Ergün, amaçlarının tüm sanayi tesislerinin OSB çatısı altında toplanmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Ergün, böylece bütün sanayi kuruluşlarının OSB'de sağlanan altyapı ve diğer imkanlardan birlikte faydalanabileceklerini ifade etti. Bakan Ergün, bu konuda yasal hazırlık içinde olduklarını, çalışmalarını yakında TBMM'ye de getireceklerini kaydetti.

Sektörde İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kavramının da benimsendiğini anlatan Ergün, bu bölgelerin tercih edilme oranının arttığını dile getirdi.

Özellikle uygun olmayan yerlerde kurulan bazı OSB'lerin bulunduğunu belirten Ergün, atıl durumdaki bu OSB'leri canlandırmak için de çaba sarf ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Mümkün olsa bütün OSB'lerde sanayicilerimize arsa tahsisini bedelsiz yapmaktan yanayız. Sanayici yatırım yaparken arsa tahsisi için ayrıca bir finansman ayırmak mecburiyetinde bulunmasın diye. Ancak bunu bazı OSB'lerde tam olarak yapmak mümkün değil. Fakat 57 ilde bunu yaptığımız zaman, yaklaşık bu bölgelerdeki arsaların maliyeti 1 milyar liranın üzerindedir. Büyükşehirlerdeki OSB'leri dışarıda tutarsak 76 ildeki OSB'lerde ise 1 milyar 650 milyon gibi arsa bedeli maliyeti var. Bunlar çok yüksek değil aslında. Bu tahsislerden elde edilecek yatırım, istihdam ve üretim düşünüldüğünde, bunlar kolayca sanayiciye arsa tahsisi yapılabilmesine imkan sağlıyor. Bunun yasal hazırlığı da bir noktaya getirildi."

Bu konularda ilginizi çekebilir