Tüpraş'ın net kârı 306 milyon lirayı aştı

Şirket ilk çeyrek net kârını yüzde 202 artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ  - Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ), 2011 yılı ilk çeyrek net karının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 202 artarak 306,3 milyon TL olduğunu bildirdi.

TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 2011 yılı ilk çeyreğine 94 dolar seviyesinden başlayan ham petrol fiyatının, jeopolitik risklerin üretim kesintilerine yol açmasıyla 117 dolara kadar yükseldiği belirtildi.

Libya'da hafif petrol üretimindeki aksamaya karşın OPEC'in ağır petrollerden oluşan yedek üretim kapasitesini devreye sokması nedeniyle de ağır-hafif petroller arasındaki fiyat farkının açıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2011 yılı ilk çeyrek dönemi sonunda lojistik konumu ile ağır ham petrol işleme avantajını optimum kullanan şirketimiz, satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki artışa paralel olarak üretim miktarlarını ve satış gelirlerini artırmıştır. Rafineri satış fiyatı, Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde Akdeniz piyasasında oluşan ürün fiyatları takip edilerek belirlenmektedir. Artan kapasite kullanımı, ağır hampetrol alım ve işleme avantajı, operasyonel verimlilik sonucunda elde edilen verimlilik artışları, yükselen uluslararası fiyatların getirdiği bir defaya mahsus pozitif stok karlarının etkisi ve satış miktarındaki artışa bağlı olarak faaliyet karı 351 milyon TL'ye ulaşmıştır."

Böylece ilk çeyrek konsolide net karın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 202 artışla 306,3 milyon TL olarak gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, geçen yıl ilk çeyrekte 101,2 milyon TL net kar açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Türkiye'de ihtiyaç fazlası fuel oilin daha yüksek katma değere sahip motorine dönüştürülmek üzere başlatılan 2 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm yatırımının detay mühendislik çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu belirtildi.

Maliyet azaltıcı, verimlilik artırıcı proje uygulamalarının sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Şirketimiz, operasyonel mükemmellik alanında sağladığı kazanımlar, enerji tasarrufu projelerinin getirisi, stok yönetimi ve üretim optimizasyonu stratejileri ile sürekli iyileştirdiği maliyet yapısı, güçlü insan kaynağıyla üstün performans göstererek yenilikçi uygulamalarla ülkemizin petrol ürünleri ihtiyacını karşılamaya, hissedarları ve iş ortakları için değer üretmeye devam edecektir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir