Turizm potansiyeli için güç birliği oluşturulmalı
DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ
Kuruluş tarihi bilinmeyen ve kalkan balığı şeklinde oluşturulmuş olan dünyanın genişlik olarak en uzun surları, yine binlerce yıla tanıklık etmiş on gözlü köprüsü camileri, kiliseleri hanları, hamamları sadece kent merkezinde değil, ilçelerindeki tarihi dokusu ile tam bir açık hava müzesi halinde olan bir kent Diyarbakır. Diyarbakır ayrıca edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırmış, birçok edebiyatçının ilham kaynağı olmuş.
Bu değerlere karşın kentin turizm konusunda geri kalmışlığının altında yatan nedenler herkes tarafından bilinmekte. Ancak bunların, turizmin Diyarbakır'da bir ciddi bir sektör haline gelmemesi için çok da geçerli nedenler olmadığı yaşadıklarımızdan ortaya çıkıyor. Özellikle yabancı turistleri, Diyarbakır'ın her mevsiminde görmek mümkün. Gelen turistlerden edindiğimiz izlenim, bu muhteşem dokuya haksızlık edildiği yönünde. Bu tarihi dokunun başka bir ülkenin elinde olması halinde çok ciddi turizm geliri elde edileceği, sadece gelen yabancı turistler tarafında değil, bu doku ile buluşmuş herkes tarafından ifade ediliyor.
Diyarbakır'ın turizm potansiyelinin gerçek anlamda ortaya çıkarılması için, öncelikli olarak yapılması gereken yerel dinamiklerin harekete geçmesidir. Bunun için kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerekiyor. Yani kentte tamamen bir bütünlük olması gerekiyor. Bu bütünlük ile ilgili Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği ciddi çalışmalarda bulundu. Bunun yanı sıra Diyarbakır turizmi ulusal boyutta, geniş katılımlı bir sempozyumla geçtiğimiz yıl masaya yatırıldı. İyi sonuçların alındığı bir organizasyondu. Özellikle acentelerin düzenlediği GAP ile ilgili turlara Diyarbakır'ın da dahil edilmesi için ciddi çalışmaların yapılacağı belirtilmişti. Ancak gelinen noktada heveslendiğimiz kadar sonuçlar karşımıza çıkmasa da adım atılması veya gayret gösterilmesi mutluluk verici.
Hükümetin bölgenin istihdam sorununun çözümüne yönelik projelerini turizm sektörü üzerine yoğunlaştırarak çözmesi gerektiği yine dikkat edilmesi gereken bir konu. Çünkü turizm ile birlikte hizmet sektörü ciddi bir şekilde harekete geçecektir. Ayrıca hayata geçirilmesi gereken projelerle ilgili bir an evvel somut adımlar atılmalı.
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim,
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Diyarbakır'ın yetiştirdiği büyük üstat Cahit Sıtkı Tarancı'nın dizelerindeki bu ifadeler, yazmaya çalıştıklarımın kısa bir özeti aslında.
GAP'ın tamamlanması ile birlikte her alanda bölgede ciddi hareketlilik ortaya çıkacak. Turizm bunun neresinde yer alır veya süreci ne kadar olur bilinmez. Bilinen bu tarihi ve kültürel mirasa şu anda büyük haksızlık edildiği gerçeğidir.