Turizmde dev adımlar atılıyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

orhan.karadag@dunya.com

İstanbul'un en gözde restoranlarından biri olan Sahan, Gaziantep'in tarihi bir mekanında hizmet vermeye başladı. Türkiye'de restoran işletmeciliği konusunda en deneyimli girişimcilerden olan Tahir Tekin Öztan'ın memleketi Gaziantep'te hizmete açtığı bu büyük tesis, her yönüyle takdire şayan bir girişim olma özelliği taşıyor. 10 milyon TL gibi bu sektörde rekor sayılabilecek ciddi bir yatırım bedeli ile işletmeye alınan restoranın barındırdığı ek tesisleriyle de Gaziantep turizm sektörüne büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Gerek GAP Kültürel Mirasın Korunması Programı, gerek Türkiye-Suriye Bölgeler Arası İşbirliği Programı ve diğer programlar kapsamında turizm alanında önemli projelerin hayata geçirildiği Gaziantep'te büyük grupların yemek yiyebileceği restoranların az oluşu önemli bir eksikti. Büyük uluslararası fuarlar sırasında da ortaya çıkan bu eksiklik büyük ölçüde giderilmiş oldu. Sahan Restoran bu açığı kapattığı gibi yarattığı istihdam ve katma değerle de şehrimize katkı sağladı. Son yıllarda hayata geçirilen tüm projeleri ve restoran projesini üst üste koyduğumuzda, kentin turizm pastasından çok daha büyük pay alması hedefine adım adım yaklaşıldığı gerçeği ortaya çıkıyor. Birbirinden farklı müzeleri, restorasyonu yapılan kalesi, tarihi dokusuna uygun olarak restore edilen çarşıları, konaklama kapasitesini sürekli artıran büyük otelleriyle Gaziantep artık Türkiye'nin en önemli kültür turizmi merkezlerinden biri olmaya ciddi adaydır. Bu kapsamda sadece yıldızlı otellerin değil, butik otellerin de birbiri ardına hizmete girmesi, doğru tanıtımın da katkılarıyla Gaziantep'i yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline getirecek gelişmelerdir. Ancak bu noktada doğru ve yeterli tanıtımın önemi ortaya çıkmaktadır. Tüm bu gelişmeler ve şehrimizin sahip olduğu tarihi-kültürel zenginlikler mutlaka ulusal ve uluslar arası platformlarda anlatılmalıdır.

Birbirinden farklı birçok alt sektörü katma değer sağlayan, dolayısıyla bir yöreyi kalkındırabilecek en önemli sektörlerden biri turizm. Bu nedenle son yıllarda yapılan kamu ve özel sektör yatırımlarıyla turizm potansiyeli artan Gaziantep'in tanıtımı da mutlaka yapılmalı. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı, odalar, belediyeler, üniversite gibi kurumlara büyük görev düşüyor. Sanayi işletmelerinin küresel krizden etkilenmeleri ve kapasitelerini düşürmeleriyle ortaya çıkan işsizlik artışına önemli çözümler getirme potansiyeli taşıyan turizm sektörünün yeni sezon başlamadan önce yapılacak tanıtımlarla canlandırılması ve özellikle de şu an bir gün olan şehirde kalış süresinin iki güne çıkarılması, Gaziantep ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Gaziantep'in vali, belediye başkanı, oda başkanları gibi tüm yetkililerinin turizm potansiyelinin geliştirilmesi konusundaki sıcak yaklaşımları bu olumlu adımların atılmasını kolaylaştıracaktır. İnanıyoruz ki daha önce bir çok konuda hayata geçirilen 'Ortak Akıl' platformu turizm konusunda da uygulanabilirse Gaziantep bundan çok kârlı çıkacaktır.