Türk AVM'leri Avrupa'da birincilik için yarışıyor

Avrupa'nın en iyi Alışveriş Merkezlerinin belirleneceği yarışmada, Antalya Özdilek AVM, Marmara Forum ve Torium AVM, finalistler arasına girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANNES - Uluslararası Alışveriş Merkezleri Birliği'nce, "Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülü"nün verileceği yarışmada finalistler arasına Türkiye'den 3 Alışveriş Merkezi (AVM) girdi.

Cannes Festival Sarayı'nda gerçekleştirilen "Türkiye'de neler oluyor" başlıklı panelde konuşan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, perakende sektöründe Türkiye'nin dünyada 10'uncu, Avrupa'da ise 7'inci sırada olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Avrupa'da gıda perakendesinde 5'inci, gıda dışı perakende de 8'inciyiz. 2010 yılındaki toplam perakende hacmimiz 171 milyar dolar. Bu rakamın 75 milyar doları ise modern perakende. 1,8 milyon çalışanı, 23 milyon metrekare satış alanı ile Türkiye bir fırsat ülkesi."

"Herkes bizi izliyor"

Türkiye'nin bir çok alanda her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal da Türkiye'de 24 milyar euro olan alışveriş merkezi yatırımının 2015 yılında 36 milyar euroya ulaşacağını belirterek, şu bilgileri verdi: "Alışveriş merkezlerinde 350 bin olan çalışan sayısının 2015 yılında 500 bine ulaşmasını bekliyoruz. 102'si İstanbul'da, 32'si ise Ankara'da olmak üzere Türkiye'de bugün için 291 AVM faaliyet gösteriyor. AVM'lerin toplam kullanım alanı ise 7,3 milyon metre kare."

"97 ülkede 2 bin 503 mağaza"

Türk markalarının sektörde artan etkinliğini de bir yıllık değerlendirmeyle dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz ise "2010 yılında dünyada 80 ülkede bin 858 mağaza ile temsil edilen Türk markaları, 2011 yılında 97 ülkede 2 bin 503 mağaza ile sunuluyor. Türk markaları Rusya'da 572 mağaza, Ukrayna'da 280, Almanya'da 104, Kazakistan'da 98, Azerbaycan'da 91, Romanya'da 70 mağaza sahibi" diye konuştu.

"Üç AVM Avrupa arenasında"

Bu arada, jüri başkanlığını da Alkaş'ın yaptığı "Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülü"nün verileceği yarışmanın finalistleri de MAPIC'te açıklandı.

Avrupa'nın en iyisi seçilmek için başvuranlar arasında yer alan 16 finalist arasında Türkiye'den de 3 AVM yer alıyor.

Orta büyüklük kategorisinde Antalya'dan Özdilek AVM, büyük kategoride ise İstanbul'dan Marmara Forum ve Torium AVM'ler ödül almak için yarışacak.

Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İsveç, Norveç ve Portekiz'den finale kalan AVM'ler Şubat ve Mart aylarında jüri tarafından gezilip değerlendirildikten sonra ödüller 16 Nisan'da Berlin'de düzenlenecek Avrupa Alışveriş Merkezi Konferansı sırasında açıklanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir