Türk bankaları sermaye açısından batıdakilerden daha güçlü

Babacan, "Türkiye 34 sene boyunca iki haneli yada üç haneli enflasyon rakamları gördü." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye'deki bankalar sermaye ve likit açısından rakamlarına bakıldığında Avrupa ve Amerika'daki pek çok bankadan daha güçlü"dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, Muğla'da yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda yaptığı konuşmada, 12 Eylülün Türkiye'nin demokratik anlamda bir üst kademeye geçebilmesi, temel hak ve özgürlükler noktasında arzu ettiği hedefe bir adım daha yaklaşabilmesi için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Babacan, 2003-2006 yılları arasında bankacılık ile ilgili yaptıkları reformların Türkiye'yi krizden koruyan en önemli faktörlerin başında gediğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bizim bankalar üzerinde sıkı durmamız, kuralları aynen uygulatmamız, bankaların mali bünyelerinin güçlü olmasıyla ilgili getirdiğimiz esaslar, yaşanan krizde Türkiye'yi koruyan en önemli faktördür. Türkiye'deki bankalar sermaye ve likit açısından rakamlarına bakıldığında Avrupa ve Amerika'daki pek çok bankadan daha güçlü. Belki toplam büyüklük olarak mukayese etmek zordur ama kendi içindeki mali bünyesinin sıhhati açısından baktığımızda durum çok olumludur. Bizim kurallarımız doğru kurallar bankaların hata yapmasını önleyici kurallar."

 Uluslararası bankaların kendi evinde sorun yaşarken Türkiye'de hiç bir problem yaşamamasının uygulanan akıllı politikaların sonucu olduğunu anlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Biz bankacılıktan herhangi bir darbe yemedik. Bizim en önemli etkilendiğimiz konu ihracatımız oldu. Özellikle Avrupa ülkelerinde ekonomik durum çok bozulunca, iç tüketim azalınca dışarıdan daha az ithalat yaptılar. Türkiye'den de daha az ithalat yaptılar. Düşen ithalat sebebiyle de geçen yıl bizim ekonomimizde biraz daralma oldu. Ama bu yıl hem ihracat toparlıyor hem de bizim kendi iç tüketimimizde çok hızlı bir artış var. Yani halkımız artık geleceğe çok daha güvenle bakıyor. Dolayısıyla bizim krizden çıkışımız diğer ülkelere göre çok daha hızlı oldu. Güveni hızlı yakaladık ve güven ortamını hızlı oluşturduk. Bizim geçen yıl ortaya koyduğumuz orta vadeli program Türkiye'nin bu krizden hangi stratejilerle nasıl çıkacağını gösteren çok ayrıntılı bir programdı. Pek çok ülke böyle bir şey ortaya koyamadı henüz."

"Para birimimiz saygı görüyor"

Babacan, TL'nin artık dünyada saygı gören bir para birimi olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Hatta öyle ki çok değerli diye bir şikayet varsa 'Türk lirası çok değerli' diye şikayet geliyor. Halbuki paramızın değeri önemlidir. Bu genel istikrarın da bir göstergesidir. 'İstikrar bozulsun da Türk lirası şuna yarasın buna yarasın' biz o görüşte değiliz. İstikrar bizim temel önceliğimizdir.  Yüzde 80, yüzde 100 enflasyon rakamları çok doğaldı. Herkes ayın 1'inde maaşını alınca döviz bürosuna gidiyor dolar alıyordu ve ay sonuna kadar onu bozdurarak harcıyordu. Çünkü ay sonundaki Türk lirası ile ay başındaki Türk lirasının değeri çok farklıydı. Bugün bakıyorsunuz döviz büroları artık zor iş yapar hale geldi. Halkımızın Türk lirasından öte başka paralara güveni vardı. Şimdi tersine Türk lirası artık halkımız için de dünyada itibar gören bir para haline geldi".

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir