Türk bilim adamından 'ofsayt' tartışmalarını bitirecek yazılım

Genç bilim adamı Ulaş Güleç, tartışmalı hakem kararlarına son verecek bir yazılım geliştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Futbol hakemlerinin ofsayt, penaltı gibi kritik pozisyonlarda karar verme yeteneklerini geliştirmek amacıyla hazırlanan web tabanlı online oyun yazılımı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen 9. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu’nda sunuldu. 

Yazılım mühendisliği alanındaki son gelişmelerin ve araştırmaların paylaşıldığı sempozyumda Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Uzman Ulaş Güleç, yüksek lisans tezi kapsamında futbol hakemleri için geliştirdiği yazılımı da sundu.  Akademisyenliğin yanı sıra 7 sene boyunca futbol hakemliği de yapan Ulaş Güleç, yazılım sayesinde hakemlerin sahaya çıkmadan tıpkı pilot simülasyonlarında olduğu gibi deneyim kazanacaklarını söyledi. Özellikle mesleğe yeni başlayan futbol hakemleri için fayda sağlayacak oyun hakkında bilgi veren Güleç, “3 senesi profesyonel olmak üzere 7 sene boyunca futbol hakemliği yaptım. Karar verme sürecinde yaşanılan eksiklikleri gördükten sonra yüksek lisans tezimi bu konu üzerine yazmak istedim. Ayrıca Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) 2010 dünya kupasında görev yapacak olan 60 futbol hakeminin eğitimine yıllık 40 milyon dolar harcama yaptığını unutmamak gerek. Türkiye Futbol Federasyonu'nun futbol hakemlerini ‘futbol oyun kuralları’ hakkında eğitmek istemesi ve buna ek olarak Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin Futbol Oyun Kuralları kitabından başka bir alternatifinin bulunmaması da bu alanda bir ihtiyacın olduğunu ortaya çıkardı” dedi.

Oyun 19 adımlı parkurdan oluşuyor  

Türkiye’de görev yapan 6 bin futbol hakeminin karar verme yeteneğini geliştirmek amacıyla yapılan oyunun 19 adımlık bir parkurdan oluştuğunu; içerisinde çoktan seçmeli, video içerikli ve doğru-yanlış şeklinde düzenlenen soruların yer aldığını belirten Güleç, şu bilgileri verdi: “Futbol oyun kurallarını içeren kitaplarda yalnızca yazılı metinler bulunuyor. Ancak sahaya çıktığınız zaman pozisyonlar çok ani gelişir. Dolayısıyla da anlık karar verme mekanizmanızın gelişmesi gerekir. Ben de hakemlerin hem hızlı hem de eğlenceli bir şekilde kendilerini test edebileceği bir ortam yaratmak istedim. Bu oyun aynı zamanda 54 futbol hakemiyle de test edildi. Geleneksel yöntemler ile çalışan hakemlerin karar verme konusundaki başarıları ile oyun platformunu kullanarak çalışan hakemlerin karar verme konusundaki başarıları arasında yüzdesel olarak farklılıklar olduğu gözlemlendi. Buna göre oyun platformu kullanan kişilerin kendilerini daha iyi geliştirdiklerini ve daha doğru karar verebildiklerini tespit ettik” bilgisini verdi.