Türk bilim adamları sığır klonladı

Dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri olan "Boz" ırkı klonlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - TÜBİTAK, İstanbul (İÜ) ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde yürütülen "Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması" projesi kapsamında dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri olan "Boz" ırkı klonlandı. "Efe" ismi verilen buzağı 25 kilogram ağırlığında dünyaya geldi.

Proje kapsamında, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki boz ırk boğadan alınan doku parçasından üretilen hücrenin, taşıyıcıya aktarılması sonucu klonlanan yavru buzağı, İÜ Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Bölümünde dünyaya geldi.

Çiftlikte 4 yıl süren çalışma sonucunda, 4 yaşındaki bir boz ırk boğadan doku parçası alınarak, hücre geliştirdiklerini ve o ırkın klonlamasını yaptıklarını belirten TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Sezen Arat, klon embriyoların, İÜ'de bir taşıyıcı sığıra aktarıldığını anlattı.

İlk canlı doğumun İÜ Veteriner Fakültesinde gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Sezen Arat, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Araştırma Enstitüsü Transgen ve Deney Hayvanları Laboratuvarında üretilen klon embriyoların, İÜ Veteriner Fakültesi ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı elemanları tarafından alıcılara transfer edildiğini kaydetti. Doç. Dr. Arat, doğumun sezaryenle gerçekleştirdiğini bildirdi.

Efe adı verildi

Doç. Dr. Arat, buzağının doğum sonrası acil müdahalesinin Dahiliye ve Cerrahi Ana Bilim dallarından ekipler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

TÜBİTAK'tan ve İÜ Veteriner Fakültesinden öğretim üyelerinin katıldığı kalabalık bir ekiple doğumu gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Arat, doğumun yaklaşık 2 saat sürdüğünü, doğumun ardından buzağıya oksijen takviyesinin yapıldığını ifade etti.

Doğumun zamanından 10 gün erken gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Arat, bu nedenle buzağıda bir stres oluştuğunu söyledi. Arat, "Efe" ismini verdikleri buzağının, 25 kilogram civarında olduğunu kaydetti. Buzağının hayatta kalması bakımından doğumundan itibaren geçecek bir haftanın çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sezen Arat, sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren taşıyıcı sığırın durumunun iyi olduğunu bildirdi.