Türk Böbrek Vakfı, poster yarışması kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


İSTANBUL - 30'u aşkın ülkeden böbrek vakıfları, diyaliz hastaları sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılım sağladığı kongre, geçtiğimiz hafta Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleştirildi. Uluslararası Böbrek Vakıfları (IFKF) Kongresi, hastaların yaşam kalitesini arttırmak, tedavi ve rehabilitasyon gibi kapsamlı faaliyetlerde bulunmak, hastalığı önleme ve tedavi konusunda eğitimlerin desteklenmesi konularında ana hatlara sahip olan bir Deklarasyon'a imza attı.

2013 yılı teması: "Akut Böbrek Hasarı"
Dünya Böbrek Günü 2013 yılı teması "akut böbrek hasarı" olarak belirlendi. Doğal afetler, ezilme sendromu, zehirlenmeler  ve bilinçsiz ilaç kullanımı konularında çalışmalar yapılması planlanıyor.
Budapeşte Deklarasyonu: ‘Sağlık sektörü, devletler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerekiyor.'

25 Ağustos 2012 tarihinde IFKF Başkanı Timur Erk, ISN (Uluslar arası Nefroloji Birliği) Başkanı Prof. Dr. John Feehally ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Lazslo Rosivall tarafından "Kronik Böbrek Hastalığı İle Yaşayan Bireylerin Biyolojik-Psikolojik-Sosyal ve Etik İhtiyaçlarına Yönelik Bütünsel Yaklaşım" başlıklı Budapeşte Deklarasyonu imzalanarak yayınlandı. Deklarasyon, genel hatları ile KBH ile mücadelede bütünsel bir yaklaşım benimsenerek hastaların yaşam kalitesini arttırmanın sağlık sektörünün, devletlerin ve sivil toplumun birlikte hareket etmesini gerektirdiğine; devletlerin önceliğinin kar amacı gütmeyen uluslararası kuruluşlar ile birlikte hastaların taramalar, önleyici hekimlik hizmetleri, tedavi ve rehabilitasyon gibi kapsamlı faaliyetlerde bulunmak üzere işbirliği yapması olduğuna ve bilim insanlarının, sağlık profesyonellerinin, böbrek hastalarının ve toplumun tamamının hastalığı önleme, ortaya çıkarma, tedavi konusunda eğitilmelerin desteklenmesinin önemine işaret ediyor.
 
Halen dünyada bulaşıcı olmadığı halde hızla yayılan hastalıklardan biri olan kronik böbrek hastalığı (KBH), ülkemizde 70.000'i  diyaliz tedavisi görmekte olan yaklaşık 8 milyon kişiyi tehdit ediyor. Önlenebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığına hipertansiyon, obezite ve şeker hastalığı eşlik ediyor. Kronik böbrek hastalığıyla temelde, tuz kullanımın azaltılması, fazla kiloların verilmesi, tansiyonun kontrol altında tutulması, sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi sağlıklı seçimleri benimseyerek mücadele edilebiliyor.

Türk Böbrek Vakfı ve IFKF Başkanı Timur Erk, toplantıda ekonomik krizlerde vakıfların fon sağlamak ve bağış toplamak üzere yeni yöntemler geliştirmesi ve sahip olmaları gereken nitelikler başlıklı bir sunumun yanı sıra, böbrek vakıflarının gelecekte üstlenecekleri rolleri tanımlayan bir sunum gerçekleştirdi.
 
Türk Böbrek Vakfı, poster yarışmasında Dünya Böbrek Günü etkinlikleri kategorisinde birincilik ödülünü kazandı!

Türk Böbrek Vakfı, geleneksel poster yarışmasına Dünya Böbrek Günü Etkinlikleri, Vakıf Faaliyetleri – Bir Ulusun Tuz Tüketimi Alışkanlıklarını Dönüştürmek: Türkiye Örneği ve Yol Haritası, Yaşlı Diyaliz Hastalarının Beslenme Durumları, Yaşlı Diyaliz Hastalarının Bilişsel İşlevlerinin İncelenmesi, Hemodiyalizde Single Needle Kullanımı ve son olarak Diyaliz Hasta Verilerinin İncelenmesi başlıklı toplam altı poster ile katıldı. Poster yarışmasında, Dünya Böbrek Günü etkinlikleri kategorisinde birincilik ödülüne Türk Böbrek Vakfı sahip oldu.