Türk Eczacıları Birliği ile SGK’nın protokol pazarlığı ‘sancılı’ geçecek

'Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, uygulamada ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - 'Türk Eczacıları Birliği (TEB), Genel Sağlık Sigortası kapsamında verilen ilaçlara yönelik uygulamada ciddi sıkıntılar olduğunu ve yeni protokol görüşmelerinin ‘sancılı’ geçeceğini açıkladı. TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, eczane gelirlerinin artırılması, reçete bedellerinin kolay ödenmesi, elektronik reçetenin düzene konulması yönünde taleplerin belirlendiğini, öncelikli isteklerinden birinin de SGK’nın katkı paylarının eczaneler aracılığıyla toplanmasına son verilmesi olduğunu kaydetti. 

Katkı payı üzerimizden alınsın’

Genel Sağlık Sigortası kapsamında, sigortalıların ilaçlarını eczaneler aracılığıyla almasına imkan veren uygulamanın düzenlendiği Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) arasındaki protokol, 30 Haziran’da sona eriyor. TEB, SGK ile yeni protokolün görüşmelerine yönelik girişimlerini başlattı. DÜNYA’ya bilgi veren TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, 30 Haziran itibariyle SGK ile 2012’de yapılan protokolün süresinin biteceğini kaydetti. Birçok maddede yeniden düzenleme talep etmeye hazırlandıklarını kaydeden Kızılay, isteklerine son şekli vermek için 3-4 Nisan tarihlerinde Ankara’da TEB’e bağlı odaların tamamının katılacağı bir toplantı düzenleneceğini söyledi. SGK ile müzakere sürecinin bu toplantının ardından başlayacağını vurgulayan Kızılay, “Ciddi sorunlarımız var ve bunlar devam ediyor. (Görüşmeler) sancılı geçecek gibi görünüyor” dedi. Reçetelerin karşılama usul ve esasları, protokolün cezai şartlarının gözden geçirilmesi ve eczane ekonomilerinin iyileştirilmesi başlıklarında çeşitli talepleri olduğunu belirten Kızılay, bunların detay unsurlarına son şeklini toplantıda vereceklerini kaydetti. Kızılay, kesinleşen taleplerin, KDV’nin ilaçta yüzde 1’e indirilmesi, SGK ilaç ve muayene katkı paylarının eczaneler üzerinden tahsiline son verilmesi, elektronik reçetenin kesinlikle elektronik imza ile uygulamaya girmesi, geri ödeme süreçlerinde ve SGK ile ilaç bedeli alış-verişinin bütün süreçlerinde bürokrasinin azaltılması, ödemelerde ihtilaflara neden olan Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) belirsiz ifadelerin düzeltilmesi olduğunu açıkladı

"İlaçların yüzde 84.5'inin fiyatı 1-10 TL arasında, kârlar düşük"

Türkiye’de 24 bin 456 dolayında eczane olduğunu hatırlatan Harun Kızılay, zannedildiğinin aksine eczanelerin büyük kısmının yıllık kârının oldukça düşük seviyelerde gerçekleştiğini söyledi. Bunun eczane ekonomilerinin düzeltilmesi gerekliliğine işaret ettiğini belirten Kızılay, yapılan çalışmaya göre 4 bin 940 eczanenin yıllık ortalama kârının 18 bin 612 TL, bunun aylığa denk gelen kısmının 1.551 TL olduğunu hatırlattı. Kızılay, “Yanında eleman çalıştıran eczacılarımızın ciddi sorunları var. Sistemi yürütebilmemiz zor görünüyor. Türkiye’de SGK ve diğer sağlık kuruluşları, hekimler dahil toplam 1.9 milyar kutu ilacı eczaneler aracılığıyla hastalara ulaştırıyor. Bu ilaçların yüzde 84.5’inin perakende satış fiyatı 1 ile 10 TL arasında. Çok ucuz ilaçları ulaştırıyoruz. Bu yaygın hizmeti yapabilmemiz için ayakta kalmamız lazım” dedi.