Türk-Fransız Ticaret Formu başladı

Türk-Fransız Ticaret Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu/Türk-Fransız İş Konseyi, Fransa Dış Ticareti Geliştirme Ajansı işbirliğinde düzenleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk Fransız İş Konseyi Başkanı Hasan Çolakoğlu, "İhracatının üçte ikisine yakınını, dünyanın kalite ve maliyet anlamında en rekabetçi piyasalarından olan AB ve ABD'ye yapan bir ülke olarak yaklaşık 400 milyar euro ithalat yapan Fransa pazarında daha fazla yer almak istiyoruz" dedi.

Çolakoğlu, Türk Fransız İş Konseyi ile Fransa Dış Ticareti Geliştirme Ajansı (UBIFRANCE) işbirliğinde gerçekleştirilen "Türk-Fransız Ticaret Forumu"nda yaptığı konuşmada 1996 yılında Gümrük Birliği'ne giren ve Avrupa ekonomik sisteminin bir parçası olan Türkiye'nin, dünyanın en gelişmiş pazar ekonomilerinin birisi olan Fransa ile maksimum ekonomik entegrasyon tesis etmek istediğini söyledi.

Fransa'nın, Avrupa'daki stratejik konumu, altyapısının sağladığı pazar erişimi, eğitimli işgücü, yüksek yaşam kalitesi ile Türk iş dünyası için önemli bir ekonomik partner olduğunu ifade eden Çolakoğlu, Fransa'nın, Türkiye'de 5 milyar dolar ile 3. en büyük yatırımcı ülke konumunda olduğunu bildirdi.

Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız sermayeli firmaların sayısının 800'e ulaştığını belirten Çolakoğlu, 3. pazarlarda başarılı işbirliği örneklerinin de görüldüğünü hatırlattı.

Çolakoğlu, hala küçük ve orta ölçekli Fransız firmaların Türkiye'de yatırım yapmaları için imkanlar bulunduğuna dikkati çekti.

Türk özel sektörü olarak ikili ticaret hacminin daha ileri seviyelere çıkarabileceğine inandıklarını belirten Çolakoğlu, "İhracatının üçte ikisine yakınını, dünyanın kalite ve maliyet anlamında en rekabetçi piyasalarından olan AB ve ABD'ye yapan bir ülke olarak yaklaşık 400 milyar euro ithalat yapan Fransa pazarında daha fazla yer almak istiyoruz" dedi.

Yatırım ve ticaret bazında ikili ilişkileri daha ileriye taşımak için iki ülke özel sektörüne önemli görev düştüğüne dikkati çeken Çolakoğlu, "DEİK ve Türk – Fransız İş Konseyi olarak, ülkelerimiz arasında her alanda ve düzeyde, yeni işbirliği imkanlarının saptanmasında, değerlendirilmesinde ve ortak teşebbüslerin kurulmasında, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan böyle de her türlü yardım ve desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde

Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Fransız İş Konseyi, Fransa Dış Ticareti Geliştirme Ajansı (UBIFRANCE) işbirliğinde düzenlenen Türk-Fransız Ticaret Forumu'na görüntülü mesaj gönderdi.

Lagarde mesajında, iki ülke arasındaki derin ilişkilerin, Fransa'daki Türkiye mevsimi ile kültürel ve sosyal değişimlerde de kendini gösterdiğini belirtti.

Ekonomik alanda ise Türkiye'de faaliyette bulunan Fransız firmaların sayısının 1985'te 15 iken bugün 300'e yükseldiğine işaret eden Lagarde, ekonomik ilişkilerde 2009'daki kriz nedeniyle bir gerileme yaşansa da, bunun diğer ülkelerle kıyaslandığında görece olarak daha az olduğunu vurguladı.

Lagarde, "Ekonomik ilişkilerde 2009'da dünyanın geri kalanından daha az bir düşüş, 2010'un ilk çeyreğinde ise artış... Bu, ilişkilerimizin kalitesini ve derinliğini gösteriyor. Bir yandan ciddi yatırımlar ve yüksek ticaret hacmimiz var. Bu trendin devam edeceğini umuyoruz" diye konuştu.

Fransa'nın, Türkiye ile iş ilişkilerini geliştirme konusunda kararlı olduğunun altını çizen Lagarde, "Bugün 'Invest in France' İstanbul'da bir ofis açıyor. Bu ofis, Türk yatırımcıları işadamlarını ve işkadınlarını, Fransa'nın yatırım için cazip olduğuna ikna etmek ve Fransız yatırımcıları Türkiye'de yatırım yapmaya teşvik etmek için çalışacak" dedi.

İki ülkenin birbirini tamamlayacak know-how ve uzmanlık alanlarına sahip olduğunu kaydeden Lagarde, Türk ve Fransız firmaların başarılı ortaklıklarından örnekler verdi.

Lagarde, Fransa'nın G20 başkanlığını üstleneceği 2011 yılında Türkiye'nin işbirliğine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin bankacılık ve reformlar konularındaki başarıları, uzmanlık alanları ile bir örnek oluşturabileceğini söyledi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie de, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek daha da iyileştiğini belirtti.

Emie, "Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinin nereye varacağı konusunda hemfikir olmasak da bu sürece elimizden geldiğince destek olacağız. Müzakere süreci, varması istenen nokta kadar önemli" dedi.

Fransa ve Türkiye'nin BM güvenlik konseyinde de birlikte olduklarını ve bütün büyük uluslararası kuruluşlarda birlikte çalışmayı istediklerini belirten Emie, yıl sonuna kadar Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'yi ziyaret etmesini amaçladıklarını bildirdi.

Fransız işadamlarına Türkiye'de iş yaparken desteklenecekleri mesajını veren Emie, büyük kalkınma projelerinin üzerinde durulması, KOBİ'lerde de mevcudiyet oluşturulması, Anadolu'nun her yerine gidilmesi gerektiğini söyledi.

Emie, Türkiye'den de Fransa'ya yatırım çekmek ve üçüncü ülkelerle işbirliğini daha iyi hale getirmek istediklerini kaydetti.

UBIFRANCE Başkanı Alain Cousin

UBIFRANCE Başkanı Alain Cousin, Fransa ve Türkiye'nin, işbirliğinin baş oyuncuları olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Fransa'nın amacının 15 milyar euroluk ticaret hacmine ulaşmak olduğunu bildiren Cousin, ticaret forumuna katılan Türk ve Fransız şirketlerin tüm meydan okumalara karşılık verebileceğini söyledi.

Couisin, iki ekibin kendi arasında paslaşmaya devam edeceğini ve golleri kaleye atacağını dile getirerek, forumdan somut sonuçlar elde edileceğini ifade etti.

Türkiye'deki Fransız Ticaret Derneği Başkanı Olivier Guillaume da yatırımları geliştirmek için burada bulunduklarını belirterek, forumun da genel anlayışının bu olduğunu söyledi.

Yeni ortaklıklar kurmak için Türkiye'nin çok büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Guillaume, yeni meydan okumalara birlikte cevap vermek istediklerini ifade etti.

Invest in France Başkanı Geraldine Philippi

Invest in France Başkanı Geraldine Philippi, Fransa'da faaliyet gösteren Türk şirket sayısının 20-30 olduğunu belirterek, "Türkiye'nin çekim gücü çok büyük. Türk şirketlerin yabancı pazarlarda artan hızla yatırım yaptığını görüyoruz. Bizler henüz bunun kalbinde değiliz. Türk şirketlerin radarında ön planda değiliz. Fransa, Türk dostlarını bekliyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Invest in France'ın İstanbul'daki ofisinin açılışı gerçekleştirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir