Türk inşaatçıların gözü Dünya Kupası'nda

İnşaat sektörü temsilcileri, 2014 yılında Dünya Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Brezilya'daki yatırımlardan pay kapma çabasında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Türk inşaat sektörü temsilcilerinin, 2014 yılında Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak, Brezilya'da alt yapı yatırımlarından pay almaya çalıştığı belirtildi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Faik Bitlis, yaptığı açıklamada, dünyanın 7'nci büyük ekonomisi haline gelen Brezilya'nın, 200 milyonluk nüfusu, kişi başına düşen 11 bin doların üzerindeki milli geliri ve her geçen gün büyüyen iç pazarıyla dünya devlerinin merceğinde olduğunu belirtti.

Dünyanın gelişme potansiyeli en yüksek pazarları arasında gösterilen Brezilya'nın, Güney Amerika'nın yüzölçümü olarak en büyük ve en kalabalık ülkesi olduğunu anlatan Bitlis, 1990'lı yıllarda liberal ekonomiye geçen ülkede, iç pazar büyüdüğünü, tüketimin arttığını vurguladı.

Bitlis, Brezilya'nın 2020 yılında dünyanın en büyük 5'inci petrol üreticisi olacağının tahmin edildiğini belirterek, "İnşaat sektörü de en çok gelişen sektörlerin başında geliyor. Brezilya'daki inşaat sektörünün büyüklüğü 2010 yılında 90 milyar doların üzerine artış gösterdi. Sektörde 2,8 milyon kişi istihdam ediliyor" dedi.

Ahmet Faik Bitlis, yapı malzemeleri sektörünün ise 2010 yılında yüzde 12,14 oranında büyüme ile 65 milyar dolara ulaştığını, 2016 yılında bu rakamın 110 milyar dolara çıkacağını söyledi.

Türkiye Brezilya'da tribünlere oynayarak kazanacak

Ülkedeki Kalkınmayı Hızlandırma Projesi kapsamında, dört yıl içinde ulaşım, enerji ve altyapı projelerine 280 milyar dolar harcanmasının planlandığını anlatan Bitlis, şöyle devam etti:

"Özellikle 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyat Oyunları da Türk inşaat sektörü için Brezilya pazarını cazip kılıyor. Türk inşaat sektörü şimdiden, 2014 yılında Brezilya'da yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonası'nın altyapı yatırımları için harcanacak 2,5 milyar dolardan pay kapmanın planlarını yapıyor. Türkiye, Brezilya'da tribünlere oynayarak kazanacak.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri sektöründe Brezilya'ya yaptığı ihracat, 2005-2009 yılları arasında sürekli artış eğiliminde oldu. 2005 yılında 3,28 milyon dolar olan ihracatımız, 2009 yılında 60,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brezilya'nın 2009 yılında inşaat malzemeleri sektöründeki ithalatı 8,39 milyar dolar oldu. Bu ithalat rakamında Türkiye'nin payı ise 60,9 milyon dolar ve yüzde 0,7 oranıyla oldukça düşük gerçekleşti.

2010 yılında Türkiye'den Brezilya'ya ihracat yapan firma sayısının 850 civarında olduğu tahmin ediliyor. İhracat yapan firmalar arasında Türkiye'nin en büyüklerinin de yer aldığı dikkati çekiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir