Türk-İş: Açlık sınırı 867 lira

Türk-İş, 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırını ise 2 bin 826 lira olarak hesapladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk-İş, Aralık ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırını yaklaşık 867 lira 80 kuruş, yoksulluk sınırını ise 2 bin 826 lira 70 kuruş olarak hesapladı.    

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, asgari ücretin çalışanların ailesiyle, günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olarak tanımlandığı, oysa asgari ücretin halen aylık net 599 lira 12 kuruş düzeyinde bulunduğu belirtildi. Asgari ücretli çalışanların, ağır geçim koşulları altında yetersiz olan tutarla yaşama tutunma mücadelesi verdiği ifade edilen açıklamada, çoğu zaman asgari ücret belirlenirken çalışanların değil, işverenlerin durumunun dikkate alındığı savunuldu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), tek bir işçinin toplam aylık harcamasının, 2010 Aralık ayı itibariyle 900 lira 9 kuruş olması gerektiğini hesapladığı hatırlatılan açıklamada, yeni asgari ücretin bu tespit göz önüne alınarak hesaplanması ve 2011 enflasyon hedefiyle refah payının eklenmesi gerektiği ifade edildi.

Konfederasyonun Aralık ayı için yaptığı ''açlık-yoksulluk sınırı'' hesabına yer verilen açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarı yaklaşık 867 TL olarak hesaplandı.    

''İnsan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi'' için gerekli olan ve yoksulluk sınırı olarak adlandırılan tutar ise 2 bin 826 lira 70 kuruş olarak tespit edildi.    

Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken tutarın geçen yıla göre 73 lira 17 kuruş artış gösterdiği belirtilen açıklamada, toplam harcama tutarının ise son bir yılda 238 lira 34 kuruş arttığı kaydedildi. Yürürlükte olan net aylık asgari ücretin 599,12 lira olduğu, bunun günlük sadece 19,97 liraya denk geldiği ifade edilen açıklamada, bir günlük çalışmanın karşılığıyla elde edilen asgari ücretle ancak bir kilogram kıyma alınabildiğine dikkat çekildi.    

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmesi için yapması gereken günlük harcama miktarının 94 lira olduğu belirtilen açıklamada, asgari ücretlinin bir aylığıyla bir haftalık insan onuruna yaraşır yaşam sürdürebilmenin mümkün olduğu belirtildi.    

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 0,69 oranında arttığı bildirilen açıklamada, yıllık ortalama artışın yüzde 11,97'yi bulduğu ifade edildi.        

"Aileler tüketim malları arasında tercih yapmak zorunda kalıyor"

Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:    

''Aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak, tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır. Çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir.    

Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzeri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır.''

Bu konularda ilginizi çekebilir