Türk-İş Başkanı'na saldırı

Türk-İş Başkanı Kumlu konuşması sırasında protesto edildi. Çıkan arbedede Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar'ın kolu kırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya yönelik protesto gösterisinin ardından arbede çıktı.

Kumlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında, kalabalığın arasındaki TEKEL, İSKİ ve itfaiye işçilerinden oluşan bir grup protesto gösterisinde bulundu.

''Kumlu istifa'' diye sloganlar atılırken, Mustafa Kumlu, ''Niye geldiniz buraya?'' diye tepki göstererek konuşmasına başlamaya çalıştı.

Bu arada işçiler, bayrak ve flamaların sopaları ile su şişelerini kürsüye fırlattı. Bu sırada arbede yaşandı.

Gerginliğin sürmesi üzerine Kumlu, konuşmasına başlayamadan kürsüden inerek, beraberindekiler tarafından AKM binasına götürüldü.

Kürsüyü işgal ettiler

Bu sırada müzikle gerginlik yatıştırılmaya çalışıldı, ancak bir süre sonra işçiler bariyerleri aşarak kürsüye saldırdı.

Bu arada, kürsüde bulunan konfederasyon genel başkanları ile diğer sendikacılar ve milletvekilleri kürsüden inerek, uzaklaştı.

Arbedenin yaşandığı sırada, bazı kişilerin kürsüden aşağıya atladığı ve bazı kişilerin de yaralandığı görüldü.

Sağlık-Sen Başkanı'nın kolu kırıldı

Bu arada, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, yol kenarındaki AKM'nin bahçesinde bulunan çiçekliğin üzerine düştü.

Kolu kırıldığı belirtilen Kaçar, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Konfederasyon genel başkanları ve bazı milletvekilleri de kapalı olan AKM'nin camını kırarak binanın içine sığındı.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak buradaki güvenliği sağlayan görevlilere kızarak, sendikacıları güvenlik çemberi oluşturmaları için Türk-İş Bölge Temsilciliğine çağırdı.

Kumlu: Protesto edilmem hiç önemli değil

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşananlarla ilgili olarak, "Benim protesto edilmem hiç önemli değil, ama emek hareketinin birlik ve beraberliğine yönelik bu bozgunculuğu Türkiye emek hareketi adına kınıyorum" dedi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşanan olaylarla ilgili, "Biber gazına karşı günlerce ellerinde limonla gezen insanlar, Türk-İş Genel Başkanı'na biber gazıyla saldırmıştır" dedi.

Kumlu, Taksim'deki kutlamada bir grubun kürsüyü işgal ederek, şahsına yönelik saldırıda bulunduğunu söyledi.

Bu sırada ellerinde biber gazı olan bazı kişilerin kendisine gaz sıktığını ifade eden Kumlu, etrafındakilerin korumasıyla herhangi bir zarar görmediğini kaydetti. Kumlu, "Şahsıma yönelik saldırıda zarara uğramadım ama arkadaşlarım ve çevremdekilerin çoğu yaralandı" diye konuştu.

Yaşananların üzüntü verici olduğunu vurgulayan Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, "Biber gazına karşı günlerce ellerinde limonla gezen insanlar, Türk-İş Genel Başkanı'na biber gazıyla saldırmıştır. Bu, ne yazık ki demokrasi kültürünü ne kadar içimize sindirdiğimizin acı bir göstergesi olmuştur" dedi.

"Yapılan saldırıyı doğru bulmuyorum"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun protesto edilmesine ilişkin, "Yapılan bu saldırıyı doğru bulmuyorum" dedi.

Taksim Meydanı'nda Kumlu'ya yönelik protestoya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelebi, çok farkı siyasal anlayışta ve farklı yaş gruplarında insanların burada buluştuğunu ve ufak bir talihsizlik olduğunu söyledi.

Çelebi, "Gönül arzu ederdi ki 6 konfederasyonun başkanı da burada konuşmalarını özgürce tamamlayabilsin. Bu yapılan saldırıyı doğru bulmuyorum ama şunun da bilinmesini istiyorum. Burada çalışanların büyük bir bölümü tepkili hale gelmiş. Taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. Bu konuda sendikalara sorumluluk düşüyor" diye konuştu.

Süleyman Çelebi, ülkenin gidişatından, uygulamalardan ve yaşamından rahatsız olanların tepkilerini ortaya koyduğunu, ancak bu tepkilerin seviyesinin burada bu noktaya çekilmemesini dilediğini ifade ederek, önlerinde yapılacak çok işlerin bulunduğunu ve konfederasyonların yine bu işçilerin omuz omuza vermeden bu sorunlarını çözemeyeceklerini, onun için bu mücadeleyi hep birlikte vereceklerini söyledi.

Mustafa Kumlu'nun yaşadığı olay için "çok üzücü" diyen Çelebi, ancak burayı bırakıp gidemeyeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Kürsüyü başkalarına terk edemezdik. Onun için kürsüyü sahiplenmek zorundaydık. Onun için burada konuştum. Bu kürsü sendikaların, emekçilerin kürsüsü. O nedenle bu konuşmayı hangi koşullarda olursa olsun ben yapacaktım. Eğer bu konuşmayı yapmasaydım o zaman yanlış yapmış olurdum. 10 kişi de 10 bin kişi de 100 bin kişi dinlese de ben bu konuşmayı burada yapmak zorundaydım. Onu yaptım."

Çelebi, Hak-İş ve Türk-İş başkanlarını aradıklarını, ancak yoğunluktan ulaşamadığını, alandan ayrılır ayrılmaz tekrar arayacağını söyledi.

Evren: Son derece yanlış

KESK Genel Başkanı Sami Evren de Türk-İş Başkanı Kumlu'ya yönelik olayı doğru görmediğini belirterek, "Son derece yanlış. Burada kürsü hukuku var. Konfederasyonların almış olduğu karara uymak gerekiyor. Dolayısıyla bu hukuk burada ihlal edilmiştir. Doğru olmamıştır. Türk-İş içerisinde iç eleştiriler olabilir ama bu eleştirilerin yeri bu kürsü değildir. Sayın Kumlu'ya geçmiş olsun" dedi.

Bir gazetecinin, "Bu saldırının 1 Mayıs kutlamasına gölge düşürüp düşürmediğini" sorması üzerine Evren, gölge düşürmediğini ve düşürmemesi gerektiğini, çünkü çok ağır bir saldırıdan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

"Genel Başkanımız, gerginlik olmaması için ayrıldı"

Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Konfederasyon Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sırasında protesto edilmesiyle ilgili olarak, ''Genel Başkanımız, alanda bir gerginliğe neden olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi'' dedi.

 Büyükkucak, Mustafa Kumlu'nun konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada protesto eyleminin başladığını söyledi.

Büyükkucak, şunları kaydetti:

''Pet şişeler atılmaya başlandı, hatta taşlar da atıldı. Biz de bundan nasibimizi aldık. Ortalık daha da gerilmesin diye Genel Başkanımızı geriye aldık. Buna rağmen protestolar devam etti. Kürsüye doğru çıkmaya başladılar. Çıkanlar İSKİ'nin taşeron işçileri, itfaiyeden atılan işçiler ve maalesef Tekel işçileri. Ortam daha fazla gerilmesin diye karar alındı ve Genel Başkan kürsüden inerek alandan ayrıldı. Şu anda da yolda zaten. AKM'nin oradan ayrıldı, 1. Bölge Temsilciliğine hiç gelmedi. Genel Başkanımız alanda bir gerginliğe neden olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi.''

Platformdaki engelleme 45 dakika sürdü

Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşması sırasında kürsüde yaşanan engelleme, yaklaşık 45 dakika sonra sona erdi.

İşten atılan itfaiye, Esenyurt Belediyesi ve İSKİ işçileri ile Tekel işçilerinin pankart açarak kürsüde konuşma yapılmasına izin vermemeleriyle gerçekleşen eylem, yaklaşık 45 dakika sürdü.

Yapılan görüşmeler sonucu engellemenin kaldırılması üzerine KESK Genel Başkanı Sami Evren platformdan konuşma yapıyor.

Evren: 26 Mayıs'ta genel greve gidiyoruz

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''1 Mayıs, işçi sınıfının, yoksulların mücadelelerini birleştirdikleri gündür'' dedi.

KESK Genel Başkanı Evren, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmasına, 1 Mayıs 1977'de ölenleri selamlayarak başladı.

1 Mayısın, emekçilerin, küresel sermayenin iktidarına itirazı olduğunu belirten Evren, ''1 Mayıs, işçi sınıfının, yoksulların mücadelelerini birleştirdikleri gündür'' dedi.

Eşit, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa istediklerini belirten Evren, 12 Eylül yasalarının değişmesi gerektiğini ifade etti.

Güvencesiz çalışmak istemediklerini kaydeden Evren, Tekel işçilerinin haklı olduğunu ve 4-C'nin kalkması gerektiğini savundu.

Evren, şunları söyledi:

''Sözleşmeli çalışmak istemiyoruz. Ucuz iş gücü piyasası oluşturan taşeron şirketleri istemiyoruz. Parasız eğitim ve sağlık hakkı, Kürt sorununda barışçıl çözüm istiyoruz. Tutuklanan belediye başkanlarının ve taş atan çocukların serbest bırakılmasını istiyoruz. Kirli savaşın bedelini işsizlik ve yoksulluk olarak ödemek istemiyoruz. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, gelir vergisinde adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz. Sigortasız çalışmak istemiyoruz. Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını, kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılmasını, temsilde adalet ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz.''

Evren, sermayenin anladığı dille yanıt vermek için 26 Mayısta genel greve gideceklerini söyledi.

Şişli'de 17 gözaltı

İstanbul'da 1 Mayıs dolayısıyla alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde Şişli'de 17 kişi gözaltına alınırken, gizledikleri sopalar da ele geçirildi.Gözaltına alınanlar arasındaki beş çocuk serbest bırakıldı.

Alınan bilgiye göre, Taksim Meydanı'nda kutlamalar sürerken, Şişli Feriköy Spor Kulübü arkasında ellerinde sopalar bulunan bir grup olduğu yönünde polise ihbarda bulunuldu.

İhbarı değerlendiren Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgeye giderek 5'i çocuk 17 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin duvar arkasına gizledikleri sopalar da ele geçirildi.

Kimlik kontrolünden geçirilen bu kişilerden yaşları küçük 5'i serbest bırakılırken, diğerleri sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir