Türk-İş, taşeron için hükümet ile yeni pazarlık kapısı açtı

Kamuda çalışan 192 bin işçinin ücretleri bu yılın ilk 6 ayında yüzde 7.5, ikinci 6 ayında ise yüzde 5 oranında artacak. Gelecek yılın ilk ve ikinci 6 aylarında ise yüzde 3.5'er artış olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kamuda çalışan 192 bin işçiyi ilgilendiren 2017-2018 toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binalı Yıldırım’ın huzurunda çerçeve protokolü imzaladı. İşçi ve işveren sendikaları bu çerçeve protokole uygun iş yerlerinde toplu iş sözleşmelerini imzalayacaklar.

Varılan uzlaşma ve alınan iyileştirmeler Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Buna göre, çıplak brüt ücreti 3 bin TL’nin altında olan işçilere 90 TL “iyileştirme zammı” yapılacak. Bu iyileştirmenin üzerine toplu iş sözleşmesi zamları uygulanacak.

Varılan uzlaşma sonrası, kamu işçilerine 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere; birinci altı ay için yüzde 7.5, ikinci altı ay için yüzde 5, ikinci yıl birinci ve ikinci altı aylarda ise yüzde 3.5’er oranında zam yapılacak. İşçilere her yıl için bir defalık 750 TL denge tazminatı verilecek. 2017 yılı denge tazminatı mayıs ayı itibariyle hak edilmiş olarak temmuz ayında ödenecek.

Diğer sosyal haklar da zam oranında artırılacak. Bunlar içinde sadece yemek yardımı ilk altı ay için 1.5 TL artırılacak, diğer dönemler için sözleşme ana zam artışıyla aynı olacak. Toplu sözleşme ile işçiler ile memurların en düşük aldığı ücret hemen hemen eşitlenmiş oldu. Başbakan Binali Yıldırım, memur taban aylığından daha düşük işçi ücretlerinin eşitleneceği şekilde esnek bir sözleşme imzalandığını belirtti. Böylece en düşük kamu işçi ücreti sosyal haklardan gelen ücretler vb. dahil 2.600 TL nete ulaşmış oldu.

"Gönül ister ki en fazlasını verelim"

İmza töreninde bir konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, sağlanan ücret artışının ekonomik koşullar gözetilerek verildiğini vurgulayarak, “Mükemmel iyinin düşmanıdır. Gönül ister ki en fazlasını verelim. Bu ülke hepimizin. İmkanlarıyla, sorunlarıyla bir arada olacağız. Hedeflerimize ulaşabilmek için en önemli unsurumuz insan kaynağımız” diye konuştu.

Sıra taşeron işçilerde

Törende bir konuşma yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da kamuda toplu sözleşmelerin tamamlanmasına rağmen taşeron ve geçici işçi sorunlarının ortada olduğunu belirtti. Taşeron eliyle kamuda çalıştırılan işçilerin kamu kadrolarına alınması talebini yenileyen Atalay, buna ilişkin bir “pazarlık kapısı” da açtı. Atalay, işçilerin çalıştırılması için taşeronlara yapılan ödemelerle kamuya ulaşan toplam maliyetin yüzde 10’undan daha düşük bir ücretle işçilerin kadroya girmesine razı olacaklarını belirtti. Atalay, 5 ay 10 gün çalışan mevsimlik geçici işçilerin daha uzun süreler çalıştırılmasını da talep ederek, bu konuda sürenin işçi çalıştıran kurumların isteğine bırakılmasını önerdi.

Bakan Müezzinoğlu da Türk-İş ve Hak-İş'le varılan mutabakattan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Memur maaşlarına 6.92 zam

Maliye Bakanlığınca, enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 2,92 artış ile birlikte kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde temmuzdan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 6.92 artış yapıldığı, böylece aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının 2 bin 558 liradan 2 bin 721 liraya yükseldiği bildirildi. En düşük memur emekli aylığı da bin 750 liradan bin 871 liraya yükseldi, en düşük SSK emekli aylığı bin 402 liradan bin 485 liraya, en düşük esnaf Bağ-Kur emekli aylığı ise bin 256 liradan bin 330 liraya çıktı.