Türk kablo imalat sektörü Afrika'yla güldü
DENİZLİ - Dünya kablo ticaretinde son dönemde yaptığı atılımla yüzde 2'lik paya ulaşan Türk kablo imalatçıları, gelişmekte olan ve henüz enerji altyapı çalışmasına hiç girilmemiş Afrika ülkelerine yöneldi.
Türk kablo sektörünün önemli merkezlerinden Denizli'de, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, kablo imalat sektöründeki gelişimi anlattı.
Denizli'de ana metal sektörlerden bakır ve kablo sanayisinin çok geliştiğini belirten Özer, ilden yapılan yıllık 3 milyar dolara yakın ihracatın üçte birinin de bu sektörden sağlandığına dikkati çekti.
Özer, genel olarak Türk kablo sektörünün önemli bir atılım içerisinde olduğunu ve bugün dünyanın 72 ülkesine kablo ihracatı yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Kablo imalatı, ülke ekonomisine önemli katma değer sağlamaktadır. Başta Irak olmak üzere, İsrail, Bulgaristan, Romanya, İtalya olmak üzere Amerika'dan Orta Asya'ya, Afrika'ya kadar kablo ihracatı yapıyoruz."
Sadece Denizli'den yapılan kablo ihracatının, son 6 yıllık dönemde yaklaşık yüzde 100 artış gösterdiğini ve 520 milyon dolar seviyesinden bu yıl sonu itibariyle 1 milyar doları aşan bir noktaya gelmesinin beklendiğini anlatan Özer, sektörün bu gelişiminde kendisine yeni ve geniş pazar imkanları yaratmasının rol oynadığını ifade etti.
Afrika'yı Türk kabloları sarmaya başladı
Necdet Özer, Denizli'de kablo üretimi yapan firmaların, son dönemde Afrika ülkelerine yöneldiğini ve bu pazarda yer edinmeye başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Tanzanya, Liberya, Gine, Gana gibi ülkelerde Denizli'den giden kablolar yer almaya başladı. Afrika'da gelişmekte olan, henüz hiç kablo girmeyen ya da elektriğin olmadığı bölgelere yapılan ihracat, Türk iş adamlarının yüzünü güldürüyor. Buradan giden kablocularımızın yüzde 100 ihracatının katlandığını gördük. Bundan sonra da Afrika ülkelerindeki gelişmenin, kablo sektörüne doğrudan talep olarak yansıyacağını görüyoruz."