Türk KOBİ'ler güvende lider!
HSBC'nin yılda iki kez yaptığı ve 21 ülkede KOBİ'lerin güven seviyesini belirleyen endeksin ilk sırasında Türkiye yer aldı.
Evrim KÜÇÜK
İSTANBUL - Küresel ekonomik görünüm belirsizliğini korumasına rağmen Türkiye'de ve gelişmekte olan ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmeler önümüzdeki altı aya pozitif bakıyor ve 2010 sonuna kadar sermaye harcamalarını artırmayı planlıyor.
HSBC'nin altı ayda bir yayınladığı KOBİ Güven Endeksi'nin sonuçlarına göre, Türkiye dünya genelinde KOBİ'lerin geleceğe güveninin en hızlı arttığı bölge oldu ve endeksin zirvesine yerleşti.
HSBC'nin yılda iki kez yaptığı ve 21 pazarda KOBİ'lerin güven seviyesini belirleyen endeksin aldığı değer, yılın ikinci çeyreğinde 118'e yükseldi. Bu değer geçen yılın son çeyreğinde 111 seviyesindeydi. Türkiye'ye ait endeks değeri 117'den 138'e, Ortadoğu endeks değeri 132'ye, Kuzey Amerika endeksi ise 107'den 119'a yükseldi.
Hindistan'ın endeks değerinde ise düşüş gerçekleşti. Bu ülkenin endeks değeri 121 puana inerken, Çin'deki KOBİ' lerin endeks değeri de bir önceki anket sonuçlarındaki 121 seviyesini korudu. Güney Doğu Asya'da güven endeksi 119 puan olarak gerçekleşirken, Latin Amerika'da 118, İngiltere/Fransa'da 99 oldu.
2009 sonundaki endeks sonuçlarıyla kıyaslandığında en büyük artışı 21 puan ile Türkiye kaydetti. İkinci sırada 12 puan artışla Kuzey Amerika bulunuyor. Ortadoğu'da değer artışı 7 puan olarak gerçekleşti.
Ancak ülke bazında bakıldığında en büyük değer 145 puanla Suudi Arabistan'da kaydedildi. Katar'daki değer geçen yılki 159 puandan 137 puana düştü.
Gelişmiş ülkelerden daha iyi
Anket sonuçları, Türkiye'de ve Ortadoğu'da bu çaptaki şirketlerin yatırımlarını ve eleman alımlarını artırmayı planladıklarını ortaya koydu. Gelişmiş ülkelerde güveni destekleyici tedbirlerin 2009 sonundan bu yana belirgin biçimde artmasına rağmen gelişmekte olan piyasalarda güven, gelişmiş ülkelerdekinden daha yüksek seviyede ölçüldü. Asya'da tüm endeksler, finans krizinin başlamasından bu yana ilk kez 100 puanı aşarak 'pozitif bölgede' yer aldılar. Analistlere göre, 'OECD ekonomilerindeki şirketlerin yüzde 95'inin küçük ve orta ölçekli olduğu ve özel sektör çalışanlarının üçte ikisini istihdam ettiği dikkate alındığında anket sonuçları, finans piyasalarını meşgul eden küresel ekonomide çift dip endişelerinin fazla abartılmış olabileceğini' gösteriyor.