‘Türk reçetesi’ni 15 ülkede uygulayacak
Vodafone’un gelişmekte olan ülkeler CEO’su olarak atanan Serpil Timuray, “Türkiye’deki başarı hikayemiz Türk reçetesi olarak kabul gördü” dedi.
Vodafone’un global yapılanmasında en kritik görevlerden birine getirilen Türkiye CEO’su Serpil Timuray, “Buradaki başarı hikayemiz ‘Türk reçetesi’ olarak kabul edildi” dedi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı görevini, ekibinden Gökhan Ögüt’e dün düzenlenen törenle devreden Serpil Timuray, önümüzdeki dönemde 15 gelişmekte olan ülkenin yer aldığı Afrika, Ortadoğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölge Başkanı olarak görev yapacak. Timuray’ın görev yaptığı bölge Vodafone’un global abonelerinin yüzde 70’ini kapsıyor. Bölge, şirketin toplam gelirlerinin yüzde 30’unu yaratıyor.
“Kârlılık noktasına geldik”
Serpil Timuray, basın toplantısında kendisine Vodafone’un tepe yönetimine giden yolu açan 4 yılın özetini yaptı. Vodafone Türkiye’nin belirlediği 4 yıllık program kapsamında gelirlerini 2 kat artırarak 5.5 milyar TL’ye ulaştırdığını söyleyen Timuray, “Bu, Türkiye telekom tarihindeki en hızlı büyüme” dedi.
Gelir pazar payının yüzde 16’dan yüzde 30’a çıktığını belirten Timuray, bu seviyenin kritik bir eşik olduğunun altını çizdi. Timuray, karlılıkta ise sıfır noktasından yüzde 16.5 seviyesine yükselerek, 1 milyar TL’ye yakın bir kara ulaştıklarını söyledi.
‘2015 hedefi büyük ölçekli veri şirketi’
Timuray, Türkiye başarısının bölge ülkeleri tarafından yakından izlendiğini ve Katar’dan Güney Afrika’ya kadar pek çok ülkeden Vodafone ekiplerinin Türkiye’ye gelip, global yönetimde ‘Türk reçetesi’ olarak adlandırılan formülü dinlediklerini söyledi.
Timuray, bu süreçte yaptığı en doğru şeyin, takımı ile katılımcı bir yönetim anlayışı belirlemesi olduğunu söyledi. Timuray, “Bu formülü birkaç kişi oluşturmadık, 40’ın üzerinde yönetici ile çalıştaylar yaptık. Onlar da ekipleri ile görüştüler. Bu programın içinde tüm çalışanlarımızın fikri var. Dolayısıyla tüm ekip hedefleri sahiplendi” dedi.
Timuray, Vodafone’un 2015 hedeflerinde ilk sırayı büyük ölçekli bir veri şirketi haline gelmek olduğunu da açıkladı. Kurumsal segmentte de güçlerini artıracaklarını belirten Timuray, yerel değerlerle global hizmet vereceklerini belirterek, “Ben her zaman en iyi uygulamaları yaymak gerektiğine inanıyorum. Global bir şirket olmanın avantajı da bu. Glokal olabilmek... Burada, Türkiye’de başlattığımız birçok proje dünyada uygulanmaya başladı. Red progamımız, liseler arası yarışmamız dünyaya örnek oldu. Bölge Başkanı olarak bu yaklaşımı sürdüreceğim” dedi.
‘4G’de müşterilerin hazır olması önemli”
Vodafone Türkiye’nin yeni İcra Kurulu Başkanı Gökhan Ögüt ise önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik için yatırımlarının süreceğini söyledi. 4G’ye geçişte müşterilerin ve şirketlerin hazır olmalarının kritik önemde olduğunu belirten Öğüt, “Biz 4G’ye inanıyoruz. Fiber ağ yatırımları hazır mı, müşterilerimiz hazır mı? Şu an 4G’ye uyumlu telefonlar yüksek vergiden dolayı çok hızlı yaygınlaşamaz öngörüsü var. Mevcut fiber hatlara uygun şekilde erişim sağlamak ve tüketicilerin 4G hizmeti alabileceği cep telefonlarını daha uygun şartlarda alabilmesi önemli. Düzenleyici kurumla iletişim halindeyiz” dedi.
İşte Timuray’ın başarı formülü...
Serpil Timuray, Vodafone Türkiye’yi karlılığa taşıyan formülü 5 ana başlıkta sıraladı.
1. Türk halkının aklını ve kalbini kazanan müşteri odaklı bir marka yaratmak: Vodafone bu amaçla pek çok sosyal sorumluluk projesini eş zamanlı olarak uygulamaya koydu. Tarife seçenekleri ile rekabete proaktif biçimde girdi. Yeni uygulamalarla tüm müşteri potansiyeline dokunulmaya çalışıldı.
2. Odaklı segmentasyon stratejisi: Bu kapsamda faturalı müşteriler, yüksek değerli müşteriler, gençlik ve kurumsal müşteriler olarak 4 ana segment belirlendi. Bu segmentlere, entegre tarifeler, yurtdışı konuşma kolaylığı, akıllı telefonlar gibi pek çok uygulama ve araçlarla odaklanıldı.
3. Yatırımlarla müşteri servis kalitesinde fark yaratmak: Müşteri servis kalitesine 12 milyar TL yatırım yapıldı. Şebeke ekipmanları 4 yılda 3 kat artırıldı.
4. Mobil odaklı bütünleşik hizmet sağlayıcısı olmak: Borusan Telekom ve Koçnet satın alındı. Türkiye’nin ilk operatör markalı akıllı telefon ve tableti piyasaya çıkarıldı. Bugün 4 Vodafone Türkiye abonesinden 1’inin akıllı telefonu var.
5. Maliyet kontrolüne odaklanarak büyümeyi desteklemek: Gelirleri ikiye katlayarak gelir pazar payını yüzde 30 seviyesine yükseltti.