Türk sanayinin yükselen değeri, Aksaray

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONUK YAZAR / Melih ÖZAN

Türkiye’nin merkezinde bulunan konumuyla Aksaray; tarihi, fiziki koşulları, sanayisi, hizmet sektörleri, eğitim ve sağlık kurumlarıyla Anadolu’nun şirin, huzurlu ve her sektörde gelişme potansiyeline sahip illerinden. 1920-1933 yılları arasındaki ilk vilayetlik döneminden sonra, 1989 yılında tekrar il statüsüne kavuşan Aksaray’ın 15-60 yaş arası 150 bin kişi civarında olan iktisadi faal nüfusunun yüzde 6’sı sanayi sektöründe, yüzde 4’ü inşaat sektöründe ve yüzde 20’si hizmetler sektöründe istihdam ediliyor. Yüzde 70’lik büyük bir bölümü ise tarım sektöründe istihdam edilmekte. Yani Aksaray ekonomisi içinde tarım önemli bir yere sahip. Aksaray, 2003 Yılı Gelişmişlik Endeksine Göre Kademeli İl Grupları‘nda 19 ilin yer aldığı dördüncü derecede gelişmiş iller grubunda 10’uncu sırada. Kentte imalat sanayı özellikle 5084 sayılı Teşvik Yasası sonrası hızlı bir gelişme gösterdi. Otomotiv yan sanayii ürünleri imalatı, tekstil, inşaat ve metal sanayii öne çıkan sektörler. 2008 yılı ihracat rakamlarına göre yaklaşık 71 milyon 53 bin dolarlık bir ihracatımız var. Bu rakam 2009 yılı Eylül sonu itibariyle 43 milyon 10 bin dolar civarında. Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası yoğun bir faaliyetle dış yatırımcıları kente davet etmekte.

Aksaray’da yatırım yapmanın bir dizi avantajı var. Aksaray her şeyden önce teşviklerden en fazla yararlanan il konumunda. Aksaray’ın kalkınmada birinci derece öncelikli yöre oluşu ve tüm devlet teşviklerinin mevcut olması yatırımcıların tercihlerini etkileyor. Aksaray’da yatırım yapan firmalara organize sanayi bölgesinde altyapısı hazırlanmış bedelsiz arsa tahsisi yapılabilmekte. 5084 sayılı Teşvik Yasası‘nın yanı sıra Aksaray, TR71 olarak ayrılan bölgede yeni teşvik uygulamasıyla bölgesel bazda sağlanacak vergi indirimi , sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi avantajlara da sahip. İlimizin bilimsel altyapısı da tamamlanmış durumda. Aksaray Üniversitesi’nin mevcut 4 fakültesi ile ilimizdeki ekonomik ve sosyal ortamı daha da iyileştirmiştir. Huzur ve güven ortamı bakımından da Aksaray, diğer illerle mukayese edildiğinde ilk on arasındadır. Aksaray’da Mercedes Benz, ISE Otomotiv, Polytec, Linde Gaz ve IMER gibi yabancı yatırımcılar faaliyet gösteriyor. Sütaş, Balküpü ve Colins gibi ulusal ölçekli firmalar da bölgemizde çalışıyor.

Orta Anadolu’nun en eski yerleşmesi Aşıklı Höyük’ün de avantajı ile Aksaray, kültür turizmi ile de ön plana çıkıyor. Erken dönem Hıristiyan yerleşimleriyle, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihî ve turistik değerleri itibarıyla, inanç turizmi ve dağ turizmi açısından yatırım potansiyeli yüksek.. Bizans döneminden 50’den fazla kiliseyle birlikte Güzelyurt’un ünlü “Yeraltı Şehirleri” en önemli eserlerdendir. Ihlara Vadisi, özellikle pisa kulesine benzer eğimiyle Eğri Minare ve kiliseler Aksaray’ın tarihî ve kültürel zenginliklerindendir. Kapadokya Bölgesi’nin önemli bir unsuru olan Ihlara’nın tarihi, MÖ 3 bin yıllarına kadar uzanır.

Hasan Dağı Bölgesi hem yaz hem de kış döneminde dinlenme ve spor turizmine oldukça uygun. Özellikle Hasan Dağı‘ndaki kayak alanı ekonomik ve sosyal açıdan hem yatırımcılar hem de bölge insanı için önemli bir değer. Bölgede birçok termal kaynak mevcut. Bunlardan halen açık olan Ziga Kaplıcası‘nda su sıcaklığı 60ºC’ye kadar çıkıyor.

Cilt hastalıklarına, romatizma ve kas tutulmalarına yararlı olduğu belirtilmekte. İpek Yolu tur güzergâhı ve doğu-batı, güney-kuzey ana bağlantı yollarının kavşak noktasında bir iliz.

E-90 karayolu üzerinde; Ankara ile Adana, Konya ile Kayseri arasındaki 150 ila 250 kilometre yarıçaplı alanda rakipsiz bir bölgesel ekonomik güç adayı konumundayız. Kentin rakipsiz olmaktan doğan stratejik avantajlarına odaklanıldığı takdirde, hem Türkiye hem de bölge insanları açısından önemli fırsatlar doğacaktır. 81 il içinde Aksaray, doğurganlık hızı bakımından 28. sırada. Bu nedenle Aksaray, genç nüfus itibarıyla da stratejik üstünlüğe sahip.