Türk Tarih Kurumu "yenilecek"

Mustafa Kemal Atatürk'ün 82 yıl önce kurduğu Türk Tarih Kurumu'nun yeni vizyonun belirlenmesi için üniversitelerin tarih bölümü başkanlarının görüşlerine başvurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Mustafa Kemal Atatürk'ün 82 yıl önce kurduğu Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) yeni vizyonun belirlenmesi için üniversitelerin tarih bölümü başkanlarının görüşlerine başvurulacak.
 
TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, kurulduğu yıllar için oldukça önemli olan TTK'nın günümüz insanına seslenebilmesi için "kabuk değiştirmesi" gerektiğini söyledi.
"Bana göre TTK 30-40'lı yıllarda kalmış bir kurum. O gün için normaldi, gerekliydi" diyen Hülagü, iletişim teknolojilerindeki hızlı değişimle bilginin kolay ulaşır hale geldiğine dikkati çekti. Hülagü, "TTK hala kitap basıp, hala Belleten gibi dergi çıkarmakla yetinirse toplumun gerisinde kalır" dedi.
 
TTK'nın, Türk tarihini anlatma, tanıtma, sevdirme ve Türk tarihine karşı karalama kampanyaları varsa bunları bertaraf etme sorumluluğuna işaret eden Hülagü, "Türkiye terakki ediyor ama tekamül de etmesi gerek. TTK bunu yapmalıdır. Yapmazsa sorumluluğunu yerine getirmemiş olacaktır" diye konuştu.
 
Tüm tarihçilerin katkısı alınacak
 
Bu çerçevede yarın Türkiye'deki üniversitelerin tarih bölüm başkanlarıyla bir araya geleceklerini bildiren Hülagü, toplantıya 80 akademisyenin katılacağını bildirdi.
Toplantıda bilgi alışverişi yapacaklarını anlatan Hülagü, şöyle konuştu:
"TTK'yı yeniden yapılandırmak istiyorum. O klasik yapısından çıkarıp bugüne, asrımıza, günümüz insanına hitap eden bir konuma getirmek istiyorum. Bu tek başıma yapabileceğim bir şey değil, ortak akılla yapılması gereken bir şey.
Toplantıda tarih bölüm başkanlarıyla TTK olarak arzularımızı, nasıl bir Tarih Kurumu öngördüğümüzü, ne tür projeler yürüttüğümüzü paylaşmak istiyorum. Ortak akılla TTK'yı nasıl evrensel hale getirebileceğimizi, Türk tarihinin insanlara nasıl tanıtılabileceğini ve TTK ile üniversitelerin tarih bölümleriyle kurması gereken işbirliğini konuşacağız. Ayrıca toplantıda tarihçilerin de TTK'dan beklentilerini, nasıl bir kurum olmasını istediklerini öğrenmeye çalışacağız. Bir istişare toplantısı olacak ve sonucunda mevcut mevzuata göre yapabileceklerimizi hayata geçireceğiz, yapamayacaklarımızı da ilgili makamlara arz edeceğiz."
 
Toplantının devamının geleceğini belirten Hülagü, yerel tarihçiler, üniversitelerdeki tarih kulübü başkanları, serbest ve emekli tarihçilerle liselerdeki tarih öğretmenleriyle de buluşmak istediklerini sözlerine ekledi.