Türk üniversitelerinin asıl sorunu 'görünmezlik'

Times Higher Education'a göre en iyi 20 üniversitenin 5'i Türkiye'den ancak, "iyi üniversite" denilince akla önce ABD geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Yüksek öğretim değerlendirme kuruluşu Times Higher Education'ın ilk defa açıkladığı BRICS ve Gelişmekte Olan Ülkelerdeki En İyi Üniversiteler listesinde 3 Türk üniversitesi ilk 10 arasına, 7 üniversite ise ilk 100 üniversite arasında girdi. 

Listeye ilk 10'da giren üniversiteler Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ oldu. Times Higher Education sıralamalar editörü Phil Baty tarafından açıklanan ve tüm dünyayı kapsayan listede en iyi 199'uncu üniversite olarak değerlendirilen Boğaziçi Üniversitesi, BRIC ve Gelişmekte Olan Ülkeler arasında en iyi 5'inci üniversite oldu. 

İlk iki sırayı Çin'deki Pekin ve Tsinghua üniversitelerinin paylaştığı listede, İstanbul Teknik Üniversitesi 7, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ise 9'uncu sırada yer aldı. İlk yüze giren diğer Türk üniversiteleri Bilkent (12), Koç (20), İstanbul (73) ve Hacettepe (80) oldu.

BRICS ve Gelişmekte Olan Ülkelerdeki En İyi Üniversiteler arasında ilk 20 üniversite arasında Türkiye'den 5 üniversite var. Bu başarının yanında sorunların da bulunduğunu belirten Baty şunları söyledi:

"Türkiye en iyi performans gösteren ülkelerden. İlk 20'deki 5 üniversite ile Çin'den sonraki en güçlü ülke. Sektörün çeşitliliği ve rekabetin bunda büyük payı var. Güçlü alıntı skorları var. Ancak itibar, uluslararası görünürlük, ilişki ağlarının genişliği ile ilgili sıkıntısı var. 

Bu nedenle, iyi skorları olan Türk üniversiteleri hak ettikleri ilgiyi göremiyorlar. Hala, aklınıza gelen en iyi üniversiteler sorusunun cevabı Harvard, M.I.T ve Stanford gibi Amerikalı üniversiteler oluyor."

İktisatçıların Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik potansiyelini çok önemsediğini ve hedeflere ulaşmakta üniversitelerin büyük rolü olacağını belirten Baty üniversitelerin değerlendirme kriterleri hakkında bilgi verdi. Baty, "Üniversiteleri araştırma, öğrenim, bilgi transferi ve uluslararası aktiviteleriyle değerlendiriyoruz. 

Ayrıca araştırma fonları, öğrenci-öğretmen oranı, doktora ve lisans mezun sayısı, kurum geliri, yapılan araştırmalar ve yayınların uluslararası akademik camiadan alıntılar ve dünya çapında yaklaşık 10 bin akademisyenin üniversitelerin itibarı konusundaki düşünceleri listenin hazırlanmasında kullanıldık" dedi.
 
En iyi üniversitelerde güç doğuya kayıyor
 
Times Higher Education'ın 2013-2014 yılı en iyi 200 üniversitenin ülke sıralamasına göre yapılan değerlendirmede Kıta Avrupasında yaşanan vahim kayıplarla birlikte dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında güç doğuya kayıyor. Buna göre en iyi 200 üniversite arasında  77 Amerikan üniversitesi var. Ancak 
Amerika'daki bütçe kısıntıları nedeniyle ABD'deki eyalet üniversiteleri sıkıntılar yaşıyor.

Dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında Amerikayı 31 üniversite ile İngiltere izliyor. Avrupa üniversitelerinde ise kayıplar var. Hollanda'da listede 12 üniversite ile  yer alıyor. Geçen yıla göre üniveriste sayısında 1 puanlık bir düşüş var. Almanya ve Fransada' da aynı durum yaşanıyor. 10 üniversite ile listede olan Almayan'da 1 puanlık bir kayıp var. Buna göre geçen yıl listede 11 üniversite ile yer alan Almanya'nın bul yıl dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında 10 üniversite yer alıyor. Buna karşılık Asya'da ülkeler ekononimlerini geliştirmek için eğitime kaynak ayırıyor ve bu bir canlanma yaratıyor. Bu yıl Singapur'dan 2 üniversite geçen yıla göre daha iyi sıralamalarla en iyi 200 üniversite arasında dikkat çekiyor. Honkong'dan 3 ve Çin'den de 2 üniversite listede yer aldı.