Türk ve Tuğluk ifade verdi

Kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri, Diyarbakır'da haklarında yürütülen soruşturmalar kapsamında talimatla ifade verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, talimatla ifade verdi.
Türk ve Tuğluk, avukatları Mehmet Nuri Özmen ile geldikleri Ankara Adliyesinde, Diyarbakır'da haklarında yürütülen soruşturmalar kapsamında talimatla ifade verdi. Türk ve Tuğluk'un ifadesini, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel aldı. 
Türk, ifadesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da katıldığı miting ve toplantılardaki 6-7 konuşmasıyla ilgili başlatılan soruşturma için ifadesinin alındığını bildirdi. 
Soruşturmaların "suçu ve suçluyu övmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yürütüldüğünü kaydeden Türk, ifadesinde, bir siyasi parti lideri olarak Türkiye'deki gelişmelere ilişkin fikir ve düşüncelerini beyan ettiğini söylediğini anlattı. 
Türk: Manzaranın devamı
Türk, BDP'nin 1. Olağanüstü Kongresi'ne ilişkin soruşturmayı nasıl değerlendirdiğine yönelik soru üzerine, "Bugüne kadar gördüğümüz bir manzaranın devamı. Her konuştuğumuzda dava açılıyor" dedi. 
Bir siyasi partinin düşüncelerini, diğer partilerden farkını ortaya koyması üzerine bir davayla karşı karşıya kalınan yerde hukuk devleti ve demokrasiden söz edilemeyeceğini söyleyen Türk, kongrede, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, askerlikle ilgili sözlerine ilişkin de şunları kaydetti:
"Dünyanın birçok yerinde insanlar zorunlu askerliğe karşı olduğunu ifade ediyor, haklarında dava açılmıyor. Bir siyasi parti olarak, zorunlu askerliğe karşı çıkılabilir. Bu, parlamento tarafından kabul edilmeyebilir. Bunun suç kabul edilmesini, düşünce özgürlüğüne bir darbe olarak kabul etmek gerekir."
Türk, bir gazetecinin, "BDP, Türkiye partisi sloganıyla yola çıktı ama kongrede gene bildik görüntüler vardı" şeklindeki sözleri üzerine, "Zaten Türkiye partisiyiz, Türkiye partisi olmak için de çaba gösteriyoruz. Türkiye'nin bütün sorunlarıyla, Kürt sorunu, Alevi sorunu, inanç sorunları, herkesin sorunuyla ilgilenen parti Türkiye partisi olur. Birileri bu gerçekleri görmez, realiteleri göz ardı ederse, Türkiye partisi olamaz. Biz Türkiye partisiyiz" diye konuştu.
Gazetecinin, "Sloganlar, posterler çok tartışıldı" sözü üzerine ise Türk, "Türkiye'de her zaman tartışılıyor" dedi. 
Tuğluk konuşmaları kabul etti
Aysel Tuğluk ise Diyarbakır'da yaptığı çeşitli konuşmalara ilişkin yürüyen 11 soruşturmayla ilgili ifade verdiğini bildirdi. 
Konuşmaların kendisine ait olduğunu kabul ettiğini söyleyen Tuğluk, "Ama kastımızın, ülkenin birlik ve bütünlüğünü sıkıntıya sokacak şeyler olmadığını ifade ettim. Halka dayalı bir parti ve siyasetçi olarak, halkın realitelerini, sorumluluğum gereğince açıkça ifade etmek zorundayım. Ahlaklı ve vicdanlı siyasetin gereği de budur. Amacımızın, sorunun en kısa şekilde, acıların yaşanmadığı şekilde nasıl çözülebileceğine dair düşünce ifadesinden ibaret olduğunu dile getirdim" diye konuştu.
Tuğluk, BDP hakkındaki soruşturmaya ilişkin soru üzerine, "Hep yaşadığımız şeyler. Yeni şeyler değil" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir