Türk'ten, Anayasa değişikliği önerisi

DTP Genel Başkanı Türk, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Kürt sorununun çözümünde atılacak en önemli yapısal adım, köklü bir Anayasa değişikliği olacaktır" dedi.

Türk, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasına, ölümünün 9. yılında Ahmet Kaya'yı anarak başladı.

Çözüm adına somut bir yol haritası çıkmasa da, "Kürt sorunuyla" ilgili bir tartışma sürecinin başlaması açısından Mecliste yapılan genel görüşmeyi önemsediklerini ve kayda değer bir başlangıç olarak gördüklerini belirten Türk, "Çözüm sürecinin gelişebilmesi için siyaset kanallarının açık tutulması, Meclis'in partiler üstü bir anlayışla işletilmesi gerekir" diye konuştu.

Genel görüşmenin, "Yıllardır varlığı inkar edilen Kürt sorununun, geleneksel politikalarla ortadan kaldırılamayacağı gerçeğinin kabul edilmesi" sonucunu ortaya çıkardığını ifade eden Türk, şunları kaydetti:

"10 Kasım'da başlayan ön görüşmeler ile Meclis; 86 yıldan bu yana siyasetin gündeminden çıkarılmış, temel bir sorunun ilk defa konuşulmasına tanıklık etti. Tabi ki, neredeyse bir asra yakın yok sayılmış bir sorunun konuşulması, soruna temel teşkil eden zihniyetin de bütün açıklığıyla ortaya çıkmasını sağladı. CHP adına konuşan sözcü, devletin kuruluşundan bugüne kadar, Kürtler ve Aleviler şahsında, tüm farklı kimlik ve kültürlere karşı ayrımcı yaklaşımını açık seçik ortaya koydu."

Anayasa değişikliği

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın sözlerinden alıntılar yaparak, bu sözleri eleştiren Türk, "Bu sözlerin mantığında Kürtleri bir halk olarak değil, bazı bireysel haklar temelinde tanımak vardır. AKP Hükümeti'nin açılım konusuna temel yaklaşımı da bireysel haklar düzeyindedir" dedi.

"Anadil değil, Baykal'ın bu dili ülkeyi böler. Bir halkın dilini sonunda kabul eden ancak, onun özgürleşmesi ve gelişmesine karşı çıkan işte bu zihniyet, Türkiye'yi böler" diyen Türk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın atılacak bazı adımları ifade ettiğini hatırlattı. Türk, "Elbette bunlar önemlidir. Küçümsemiyoruz. Ama sormadan da geçemeyeceğim; Bu kısa ve orta vadeli önlemler paketi dedikleriniz, zaten normal bir demokraside olması gerekenler değil midir?" diye konuştu. Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada asıl belirleyici olan Kürt sorununda yapısal adımların atılması zorunluluğudur. Yani, Sayın İçişleri Bakanı'nın da bahsettiği Anayasa değişikliğidir. Kürt sorununun çözümünde atılacak en önemli yapısal adım, köklü bir Anayasa değişikliği olacaktır. Bu yapılmak zorundadır. Sorun, Anayasal sorundur. Sorun, eşit yurttaşlığın tanınmaması, hakların Anayasal-yasal statüye kavuşmaması sorunudur. Hükümet, bir an önce bu belirsizliği netleştirmeli ve Anayasal adımlarla ilgili olarak somut bir yol haritası ortaya koymalıdır."