Turkcell, ikinci çeyrekte 422 milyon lira kar yazdı

Ciliv, ara bağlantı ücretlerinde ve azami fiyatlardaki indirimler sonucunda büyümenin yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell 2010 yılının ikinci çeyreğinde 422 milyon lira net kar elde etti.

Turkcell'in 2010 yılı ikinci çeyreğinin finansal ve operasyonel performansının değerlendirildiği basın toplantısında verilen bilgiye göre, Turkcell Grup gelirleri Turkcell Türkiye'nin mobil data gelirlerindeki yüzde 79 oranındaki büyüme ve grup şirketlerinin yüzde 34 oranında artan katkısıyla 2010'un ikinci çeyreğinde 2009'un aynı dönemine göre yüzde 1,7 artarak 2,24 milyar lira olarak gerçekleşti. Turkcell bu rakamla birlikte tarihinin en yüksek ikinci çeyrek gelirine ulaştı.

Şirketin ikinci çeyrekteki net karı ise 422 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde net kar 389 milyon lira olmuştu. 

Arabağlantı ücretleri, bilançoyu etkiledi

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell'in 2010 yılı 2. çeyreğinin finansal ve operasyonel performansının değerlendirildiği basın toplantısında, şirketin bu dönemde 724 milyon lira amortisman, vergi ve faiz öncesi kar (AVFÖK) ve yüzde 32,2 AVFÖK marjı elde ettiğini belirterek, ara bağlantı ücretlerinde ve azami fiyatlardaki indirimler sonucunda büyümenin ilk beklenti olan yüzde 10'un altında, yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Arabağlantı ücretlerindeki yüzde 52'lik düşüşün ikinci çeyrek itibariyle uygulanmaya başlandığını ve bunun çeyrek sonuçlarında etkili olduğunu ifade eden Ciliv, "Mobil ara bağlantı ücretleri şu anda AB'deki 27 ülkenin ortalamasının yüzde 80 altında. Sabit ara bağlantı ücretleri ise AB ortalamasının yüzde 10 üzerinde. Bu yüzden bizim için çok zor bir çeyrekti ve gelirlerimizi etkiledi. Yani biz sabit operatöre AB ortalamasının yüzde 10 üzerinde ödüyoruz. Onlar bize AB ortalamasının yüzde 80 altında ödüyorlar" diye konuştu.

Superonline ikinci çeyrekte 80,9 milyon lira gelir elde etti

Turkcell'in iştiraklerine de değinen Ciliv, Ukrayna'da Life markasıyla hizmet veren Astelit'in gelirlerindeki yüzde 4,2'lik artışa karşılık, AVFÖK'de 9 misli bir artış kaydettiği ve AVFÖK marjının yüzde 22,7'ye yükseldiğini söyledi.

Superonline'ın ise ikinci çeyrekte gelirlerini, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24,8 artırarak 80,9 milyon liraya çıkardığını ifade eden Ciliv, şirketin AVFÖK artışının ise yüzde 950 artışla 10,5 milyon lira olduğunu belirtti. Turkcell'in mobil altyapısıyla Superonline arasındaki sinerjiye de değinen Ciliv, "Turkcell, transmisyon giderlerinin yüzde 37'sini Superonline üzerinden yapıyor. Superonline'ın fiber optik şebeke uzunluğu ikinci çeyrek sonunda 16 bin kilometreye ulaştı, sene sonunda da 23 bin kilometreye ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

İş ortaklarının gelirleri 3-4 kat arttı

Turkcell'in 3G performansı hakkında da bilgi veren Ciliv, 3G'ye geçişin birinci yılının tamamlandığını, ancak başlangıçta rakiplerin Türkiye için 3G'ye geçişin erken olduğunu söylediklerini vurguladı. Kriz yılı olan 2009'da toplam 2,7 milyar lira yatırım yaptıklarını ve A tipi lisans aldıklarını anımsatan Ciliv, "Şu anda şebekemiz 21 Mbps'ı sunuyor. Uygun modemler geldiğinde 42 Mbps'ı da sunmaya da hazırız. Aynı zamanda LTE çalışmalarımız da devam ediyor. LTE'de de A tipi lisansın büyük avantajı olacak" diye konuştu. Ciliv, bu sene için yatırım rakamlarının ise 2 milyar lira olduğunu söyledi.

Halihazırda 6 milyon Turkcell 3G abonesi olduğunu ve aylık ortalama 7 milyon mobil internet kullanıcısı bulunduğunu belirten Ciliv, Turkcell uygulamalar platformunda bulunan 1.500'den fazla uygulamadan, ilk 6 ayda toplam 4,6 milyon indirme gerçekleştirildiğini, bunların üçte ikisinin Turkcell ekosisteminin ürünü olduğunu belirtti. Ciliv, Turkcell'in bazı iş ortaklarının satışlarının son bir senede 3-4 kat arttığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir