Turkcell'in gönül köprüsü Selanik'e uzanıyor

Selanik treni, 100 öğrencinin Anıtkabir ziyareti sonrası, Ankara Garı'ndan yola çıktı. Sirkeci Garı'ndan da 100 öğrenci alan tren, Selanik'e hareket etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL/SELANİK- Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 2008 yılında hayata geçirilen ve üçüncü yılında yurt dışına da uzanan "Gönül Köprüsü" projesi kapsamında 200 çocuk Selanik'e giderek, Atatürk'ün evini ziyaret etti.

Selanik treni, 100 öğrencinin Anıtkabir ziyareti sonrası, Ankara Garı'ndan yola çıktı. İstanbul'da Sirkeci Garı'nda da 100 öğrenci alan tren, uğurlama töreninin ardından Selanik'e doğru hareket etti.

Tren yolculuğuna Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Murat Bey Balta da katıldı.

Süreyya Ciliv, tren yolculuğu sırasında projeye ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ilk yurt dışı ziyareti için Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşadığı ilk evin bulunduğu Selanik'i seçtiklerini belirterek, "Öğrencilerle Selanik'e gitme fikrini hemen kabul ettim. Çünkü bu yolculuk, öğrenciler için olduğu kadar, benim için de çok büyük bir deneyim oldu. Ayrıca yolculuğun Ankara'da başlaması ve Selanik'te bitmesi de çok manidar" dedi.

Projenin amaçlarını öğrencilerin gezerek, görerek öğrenmelerini sağlamak; fırsat eşitliğine katkıda bulunmak; çocukların vizyonunu açmak olarak sıralayan Ciliv, Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yaptığı geziler sırasında kendisini tanıyanların her zaman gelip Gönül Köprüsü projesinin ne kadar faydalı olduğunu söylediklerini aktardı. Ciliv, proje hakkında olumlu görüşlerini bildirenler arasında şu anda İstanbul Valisi olan eski Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile eski İstanbul Valisi Muammer Güler'in de bulunduğunu anlattı.

Süreyya Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocukları eğitmenin, onlara bilgi vermenin yanında onlara umut vermek, cesaret vermek, vizyon vermek çok önemli. Gönül Köprüsü projesi de bu açıdan Türkiye'nin dört bir yanından insanların, Türkiye'nin diğer taraflarına gitmesi için fırsatlar sunuyor. Köyünden, kasabasından, ilçesinden çıkma fırsatı bulunmayan kardeşlerimize Türkiye'nin diğer taraflarına gitme fırsatı sunuyor. Turkcell'in bayileri, Turkcell'liler bunu çok sahipleniyor. Örneğin Van'daki kardeşlerimiz İzmir'e gidiyorlar. İzmir'de Van'dan gelen misafir öğrencileri, kendi çocuğu olan öğretmenler kapışıyorlar, misafir ediyorlar. Gelen Vanlı öğrencileri misafir etme şansı olmayan İzmirliler bu durumdan çok şikayetçi oluyorlar. 'Öğretmenler bütün çocukları kaptı, bize kalmadı' diyorlar."

Turkcell'de fırsat eşitliğine büyük inanç duyduklarını ve genellikle teknolojiyi kullanarak fırsat eşitliği yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Ciliv, Gönül Köprüsü projesinin de Türkiye'nin dört bir yanında ayrımcılık yapmadan, gelir düzeylerine bakmadan çocuklara güzel fırsatlar sunduğunu belirtti.

Projenin toplam süresine ilişkin olarak bir zaman kısıtlaması bulunmadığını ifade eden Ciliv, proje bütçesi konusunda, "Çok büyük rakamlar. Son üç senede bu projeye harcadığımız, bizim de biraz çılgınlık diyeceğimiz büyük rakamlar var. Buna benzer bir proje dünyada yok. Kardelenler projesinde de 10 bin kızımıza burs veriyoruz. Dünyada 10 bin genç kıza burs veren şirket yok. Gönül köprüsünde de üç yılda 130 binden fazla çocuğa ulaştık" diye konuştu.

"Bir sonraki gezi Kıbrıs'a"

Proje sırasında kendilerinin de çok şey öğrendiğini, çocukların bazen filmler çekerek kendilerine yolladığını, bu filmlerde çocukların bestelediği dostluk şarkıları bulunduğunu söyleyen Ciliv, yurt dışında bir sonraki gezinin Kıbrıs'a gerçekleştirileceğini kaydetti.

Süreyya Ciliv, projenin toplumda yaşanan bazı ayrışmalara ilişkin bir mesaj içerip içermediğine ilişkin bir soru üzerine yaptığı değerlendirmede, politik bir mesaj kaygıları bulunmadığını vurgulayarak, "Günün sonunda ekonomik kalkınma olursa her türlü kalkınmanın takip edeceğine inanıyoruz. Fırsat eşitliği olur, ayrımcılık olmazsa... Bu prensiplerle hareket ediyoruz. Ama bu çok ciddi mesajlar verme iddiası da yok" dedi.

Yurt dışında da uzun süre bulunmuş birisi olarak Türkiye'deki gençlerin hiçbir eksiği olmadığını, daha çalışkan, azimli, hırslı olduklarını belirten Ciliv, teknolojinin de bilgiye erişimde sağladığı fırsat eşitliğine dikkati çekti.

Gönül Köprüsü Projesi

Gönül Köprüsü Selanik tren gezisine, İstanbul'dan 70, Ankara'dan 60, İzmir'den 40 ve Edirne'den 30 öğrenci katıldı.

23 Nisan 2010 tarihinde bin öğrencinin Anıtkabir ziyareti ile başlayan ve 19 Mayıs 2010'da 400 öğrencinin Samsun gezisi ile devam eden projenin üçüncü yıl gezileri, 2 Ağustos 2010'a kadar sürecek.

Uzun mesafe yolculuklarda ulaşımın uçakla sağlandığı, onun dışında otobüs ve trenlerin de kullanıldığı geziler süresince her ulaşım aracında öğrencilere eşlik etmeleri amacıyla öğretmen ve okul yöneticileri bulunuyor. Öğretmenler, ağırlıklı olarak rehberlik, coğrafya ve tarih branşlarından seçiliyor.

Gezilerin 3 günü İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin plan ve programı doğrultusunda gerçekleştirilirken, geri kalan 2 gün her öğrenciden sorumlu olan mihmandar aile tarafından programlanıyor.

Gönül Köprüsüne ilköğretim 7'inci, 8'inci ve ortaöğretim 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflardan öğrenciler katılıyor. Bu yıl geçen yıl olduğu gibi belirli bir kontenjan dahilinde engelli öğrenciler de turlara dahil edilerek, proje kapsamında engellilerle ilgili farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir