Türkiye 'ön ödemeli' kartta öne çıkacak
MasterCard, Türkiye'de ön ödemeli kart hacminin 2017 yılı itibariyle 1,8 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
İSTANBUL - MasterCard Avrupa Ön Ödemeli Kartlar Başkanı Matthew Lanford, Türkiye'nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesi ön ödemeli kart hacminin 2017 yılında 156 milyar dolar olması, Türkiye'de bu rakamın 2017'de yüzde 800'ü aşan artışla 1,8 milyar dolara çıkmasının beklendiğini bildirdi.
Lanford, yaptığı açıklamada, MasterCard ön ödemeli kartın MasterCard'ın kabul edildiği her noktada işlem yapılabilen, banka hesabına bağlı olmaksızın, kartın harcama limitinin kart sahibi tarafından belirlendiği ve harcanacak tutarın da kart sahibi tarafından kart hesabına önceden yatırıldığı kart tipi olduğunu, böylelikle kullanıcının kendi belirlediği limitler dışına çıkmadan harcamalarını gerçekleştirebildiğini, bu kartların özellikle belli bir bütçeyle yaşayan kişiler, öğrenciler ve yolculuk yapanlar için ideal olduğunu belirtti.
Geçen yıl gerçekleştirdikleri pazar büyüklük araştırmasına göre; dünyada ön ödemeli kart pazarı hacminin 2017 yılında 840 milyar dolara ulaşacağı, bu hacmin yüzde 53'ünün ABD pazarından geleceğinin öngörüldüğünü ifade eden Lanford, bu hacmin 273 milyar dolarının tüketicilere, 243 milyar dolarının kamuya, 324 milyar dolarının ise işletmelere yönelik çıkarılan ön ödemeli kartlardan geleceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Türkiye pazarı yüzde 800 büyüyecek
Türkiye'nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesi ön ödemeli kart hacminin 2017 yılında 156 milyar dolar olmasının beklendiğini vurgulayan Lanford, İngiltere, İtalya ve Rusya'nın ön ödemeli kartlara en çok ilgi gösteren pazarları oluşturduğunu, bu ülkelerin 2017'de pazarın yüzde 56'sını oluşturmasının beklendiğini belirtti.
Matthew Lanford, Türkiye'de ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen işlem hacminin 2009 yılında 0,19 milyar dolar olduğuna, bu rakamın 2017 yılında yüzde 800'ü aşan artışla 1,8 milyar dolara çıkmasının beklendiğine dikkati çekerek, bu hacmin 1,5 milyar dolarının tüketiciler, 100 milyon dolarının kamu, 200 milyon dolarının ise işletmelere yönelik ön ödemeli kartlardan geleceğinin öngörüldüğünü kaydetti.
Lanford, araştırma sonuçlarına rağmen kendisinin 2017'ye gelindiğinde Türkiye'deki ön ödemeli kart pazarı hacminin 1,5 milyar dolardan çok daha fazla olacağını düşündüğünü ifade etti.
Yaşanan kriz nedeniyle dünyada ön ödemeli kartlar hacminde düşüş değil artış gördüklerini vurgulayan Lanford, "Çünkü kriz döneminde harcamalar bir kat daha önem kazanıyor. Ön ödemeli kartların önemli bir özelliği harcama kontrolü sağlayabilmesi, olduğu kadarının harcanması" dedi.
Sosyal yardım kartı olarak kullanılıyor
Ön ödemeli kart pazarının çok fazla gelişmeye açık bir alan olduğunu dile getiren Lanford, yurt dışında bu kartların devletler tarafından sosyal yardım kartı olarak da kullanıldığını, Türkiye'de bu alanda da ciddi potansiyel bulunduğunu söyledi.
Lanford, Türkiye'de bu ürünlerin kullanılmadığı birçok alan bulunduğunu, özellikle devlet tarafındaki kullanımın çok az olduğunu belirterek, dünyada ön ödemeli kartların devletler tarafından kullanımının çok farklı örneklerinin bulunduğuna dikkati çekti.
İtalya'da emeklilik maaşları ve sosyal yardımların postaneden dağıtıldığını, hükümetin bu ödemeler için ön ödemeli program kullandığını anlatan Lanford, Amerika'da sosyal güvenlik ödemelerinin dağıtılması için çıkarılan Direct Express ön ödemeli kartın ABD Hazine'sine yılda 400 milyon dolardan fazla tasarruf sağladığını, İngiltere'de yapılan bir araştırmanın kağıt bazlı ödemelerin elektronik ortama geçmesiyle her işlem başına 22 İngiliz Sterlin tasarruf edileceğini ortaya koyduğunu bildirdi.
İstanbul'un çok turist çeken bir şehir olduğunu vurgulayan Lanford, "Turistlerin kullanımıyla ilgili de çalışma yapılabilir. MasterCard, dünya çapında ülkeler arası seyahate ilişkin bir araştırma yaptı. Araştırmada İstanbul'a ilişkin çok iyi sonuçlar ortaya çıktı. Bu sene İstanbul'a 9,4 milyon turist bekleniyor. Bu, bütün dünya şehirleri sırasında 7. sıraya geleceğini gösteriyor. İstanbul, gelen turistlerin harcamalarındaki artışta dünya birincisi çıktı. Geçen seneye göre yüzde 30 artacağı öngörülüyor. Bu da turistlere yönelik bu alandaki ürünlerin geliştirilebileceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.