Türkiye 180 ülke içinde 151. sıraya düştü

Türkiye, 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde 151’inci sıraya düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye, 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde 151’inci sıraya düştü.

Listede, önceki yıla göre iki basamak geri düşen Türkiye, örgütün yayınladığı “basın özgürlüğü haritasında” kırmızı ile renklendirilen ülkeler arasında yer aldı. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye; Uganda, Tanzanya, Kenya, İtalya, Yunanistan gibi ülkeler arasında geri kalırken, Rusya, İran, Irak, Cezayir, Nijerya, Ethiopia gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldı. Raporda, tüm dünyada bilgi alma özgürlüğünde kayıplar yaşandığının altını çizen Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporuna göre birçok devlet ve devlet dışı unsur, kontrol ve manipüle ettikleri medyayı “savaş silahı” olarak kullandı.

200420160958091890906_2.jpg

 

Gazetecilerin çalışmasını zorlaştıran diğer etkenler, yalnızca hükümetlerin değil, aynı zamanda mali ve siyasi anlamda güçlenen, devlet-dışı unsurların da medyayı manipülasyon aracı olarak kullanması oldu. 180 ülkelik listenin tepesinde, Finlandiya, Norveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleri yer buldu. Raporun Türkiye bölümünde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’de medyaya karşı bir saldırı başlattığı, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları için, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle davalar açıldığı, internet erişiminin sistematik olarak sansür edildiği, medya ve sivil toplumun bütün baskılara karşın Erdoğan’ın baskıcı tavrına direndiği” görüşüne yer verildi.